Ohyb ledovce

recenze

Ohyb ledovce (2021) 4 z 5 / Kizuizi
Ohyb ledovce

Výlet na ledovec Langjökull nedopadl moc dobře, skupina turistů tam nalezne tělo zmrzlého muže. V zápětí se to dozvídá i Konráð – dnes již policista v důchodu, který však mrtvého znal. Lépe řečeno to on po něm kdysi pátral, a tento nevyřešený případ ho „straší“ dodnes. Nalezení těla opět otvírá nejen případ, ale také staré spory, a samozřejmě vyvolá v Konráðovi touhu po vyřešení. A tak se, i přes své původní předsevzetí, opět zapojuje do vyšetřování – i když teď už jen na vlastní pěst.

Knihy od Arnaldura Indriðasona jsem zatím, z neznámého důvodu, jen zlehka obcházela. Už několikrát jsem se s jeho dílem chtěla seznámit, a tak jsem tentokrát, u začátku nové série, nemohla odolat.

Severskou krimi mám ráda, je taková „jiná“ - chladnější, drsnější, syrovější. A přesně to jsem naštěstí nalezla i v Ohybu ledovce. Chladný příběh, z jehož stránek doslova sálá zima, jasné a syrové konverzace, žádná zbytečná omáčka kolem. A i když má kniha necelých 300 stran, obsahuje opravdu mnoho.

Příběh sleduje převážně hlavní postavu bývalého policisty Konráða, který si užívá důchodu - trápího ho maximálně nespavost a ve volném čase se věnuje rodinné historii. A ve chvíli, kdy se objeví tělo dlouho pohřešovaného muže, opět vítězí policejní instinkt. Jenže i právě Konráð má nějaká svá tajemství, z nichž nám jsou mnohá postupně odhalována.

Ohyb ledovce sice není akční, spíš se odkrývá dávná historie a pátrá se ve vzpomnínkách, ale to vůbec nevadí. Postavy jsou sympatické, hlavně každá má nějaké to své „kouzlo“, popisy prostředí jsou víc než zajímavé. A co je důležité, je zde velmi dobře zapracováno téma osobního života Konráða, které je tak jemně „nakousnuto“ a tudíž se můžeme těšit na pokračování v dalších dílech série.

Ohyb ledovce je skvělý ponurý příběh, ale malinko se obávám že nebude pro všechny – jak jsem již zmínila, severské detektivky jsou prostě jiné, což Arnaldur potvrzuje. Pokud Vám však, stejně jako mně, vyhovuje příběh bez zbytečného odbíhání, jasné a přímé dialogy, jistě se Vám začátek nové série bude líbit.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Moba.

Komentáře (0)

Přidat komentář