Odvaha

recenze

Odvaha (2024) 5 z 5 / EvikU.
Odvaha

Odvaha mladé židovské dívky Ady Löblové v padesátých letech dvacátého století. Přežila válku, teď už by mělo začít být lépe …jenže komunisté si s nacisty mnoho nezadají a židi nemají v lásce úplně stejně ne-li víc.

Přichází o možnost studovat medicínu, alespoň ji nechají pracovat jako sestřičku v nemocnici. Tatínka jí vzala válka, maminku má nemocnou a v tu dobu se kolem ní začne motat papaláš Karel Kouba. Co má za lubem, proč dívku sleduje?

Se svou kamarádkou Annou může mluvit o všem. Setkávají se s dalšími mladými lidmi, kteří si říkají Jezdci a nesouhlasí s tímto režimem. Dostávají se tak obě do velkých problémů.

Konec nám autorka ukázala ze dvou stran…ANO a NE. Velmi netradiční pojetí, kdy se dozvíme obě varianty rozhodnutí. Jak by to dopadlo tak nebo onak. A je vůbec nějaké rozhodnutí správné?

Styl psaní mě naprosto pohltil, žádný cynický pohled na svět, jak jsme u této autorky zvyklý. Dokázala jsem si vše živě představit a toto téma je nevyčerpatelné. Kdo má rád historické romány bude spokojený. Nádherně popsaná tehdejší doba.


Odvaha Odvaha Markéta Lukášková

Je odvaha říct ano, nebo je odvaha říct ne? Mladá Židovka Ada si svůj život po válce představovala jinak. Byla nucena odejít z vysněné školy, stará se o nemocnou matku a zjišťuje, že komunisté mají s jejím původem stejný problém,... více


Komentáře (0)

Přidat komentář