Odkaz Stiega Larssona

recenze

Odkaz Stiega Larssona: Po stopách vraždy Olofa Palmeho (2019) 4 z 5 / pankaplan
Odkaz Stiega Larssona: Po stopách vraždy Olofa Palmeho

Švédský novinář se dostal k archivu Stiega Larssona, ve kterém se ukrývá výsledek Larssonovy mnohaleté práce, kdy se snažil odhalit pozadí vraždy Olofa Palmeho. Nám ve střední Evropě se možná těžko chápe, jaké trauma to pro Švédy a Švédsko stále je. Ale je to možná nejbolavější místo jejich nedávné historie.

Stocklassa se rozhodl jednou provždy tu otázku vyřešit: Kdo zabil Olofa Palmeho? Kdo si vraždu objednal? A proč se to za těch třicet let nepovedlo vyšetřit?

Kniha Odkaz Stiega Larssona je dokumentární román, což v podstatě znamená, že se jedná o faktografii, která je místy doplněna prvky z beletrie. Je to velmi napínavé čtení a autor si dal velmi dobře záležet na tom, aby udržel čtenářskou pozornost.

Rozdělena je do dvou částí. V té první sledujeme vraždu Olofa Palmeho a materiály, které o tom nasbíral Stieg Larsson. Pravděpodobný průběh události, různé vyšetřovací verze, tápání policie, zoufalost a zmar. V té druhé se přeneseme do současnosti a v hlavní roli je Jan Stocklassa. Navazuje na Larssonovo pátrání a ubírá se svým směrem. Kontaktuje ho jistá Češka, která mu pak v jeho práci pomáhá. Právě v této části – bavíme se zhruba o polovině knihy – Odkaz Stiega Larssona nejvíce připomíná napínavý thriller. Konfrontace s domnělým vrahem, s domnělým prostředníkem a další prvky, které vám nedovolí jít spát.

Jméno skutečného vraha se z knihy nedozvíme. Autor sice má nějakou teorii, ale vrahovi dal pseudonym, aby přece jen nějak chránil jeho soukromí. Stocklassa nabízí teorii a přednáší pro ni značný počet argumentů, ale pořád se pohybujeme v rovině domněnky. V knize nicméně tvrdí, že své poznatky předal policii a věří, že do dvou let tato bolavá rána švédské společnosti zmizí.

Jednu hvězdičku ubírám za nevyváženost. Zatímco některé kapitoly jsou méně záživné, jindy hltáte řádek po řádku a ignorujete své životní potřeby. Myslím, že knize by slušelo o špetičku více editorské práce.

Pořád je to nicméně fascinující příběh, fascinující případ a fascinující kniha. Nikdy jsem nic takového nečetl.

Komentáře (0)

Přidat komentář