Oddychové vánoční čtení

recenze

Valard & vejce na draka (2020) / janhora
Valard & vejce na draka

Knížku jsem dostal těsně před vánoci, takže jsem jí věnoval svátky a "zhltnul" jsem ji za dva dny. Je to velice příjemné oddechové čtení, potěšilo mě, že se autor nesnaží o kopírování známých konceptů, o další verzi něčeho co už mnohokrát napsali jiní, ale předkládá vlastní, velmi čtivý příběh (prokládaný střelenými komentáři vypravěče, které překvapí i pobaví), jehož ambicí není čtenáře oslnit, ale hlavně pobavit a rozesmát.

Jako každá fantasy kniha vypráví příběh o hrdinovi. Hrdina je to ovšem zcela neobvyklý, stejně jako jeho společník a vlastně všichni, kdo knihou projdou - ať už setrvají déle nebo jen na okamžik. Neobvyklé je i to, že hlavní téma knihy jsou události, které proběhnou v řádu několika dnů. Detaily příběhu nebudu odhalovat, abych nekazil zážitek.

Pokud hledáte příjemné nenáročné čtení které pobaví a potěší, myslím že tohle je dobrá volba. Zasmějete se, občas vás autor překvapí, hrdina je samorost a narazíte na postavy, které byste ve fantasy knize nečekali, ale do příběhu prostě tak nějak pasují.

Samozřejmě každý čtenář bude schopen najít nějakou drobnost, která nebude úplně podle jeho gusta. Některé postavy jsou pro fantasy hodně neobvyklé a to nemusí sedět každému. Stejně jako vypravěčský styl, ze kterého je patrné, že si autor psaní užíval a tu a tam že se záměrně nechal unést - a v knize jsou tak i věci, které se normálně vypráví spíš kamarádům jako vtipy o knihách, které jsme četli. Že se tyhle prvky líbí mě neznamená, že se budou líbit i vám.

Nestává se mi často, že bych se u knihy smál nahlas, vlastně si v tomhle směru vybavuju jen knihy páně Pratchetta. Ale u téhle jsem se nahlas smál. Užil jsem si ji od začátku do konce a doufám, že autor bude tvořit dál a svůj styl bude dál pilovat.

Komentáře (0)

Přidat komentář