O holčičce z jiného světa

recenze

O holčičce z jiného světa (2014) / DominikLukac
O holčičce z jiného světa

Kniha popisuje příběh dvou chlapců, kteří chodí do stejné školy. Adam a Tomáš jsou malí chlapci židovského původu. Osudy těchto dvou chlapců spojila druhá světová válka. Adam a Tomáš jsou odvedeni svými maminkami do lesa, kde se oba o sebe musí navzájem postarat. Bylo jim řečeno, že si pro ně jejich maminky přijdou do setmění, což se ale nestalo. Chlapci musí pomáhat jeden druhého. Adam a Tomáš mají sebou zásoby potřebných věcí na pár dní, které s přibývajícími dny ubývají a k tomu přichází krutá zima. Chlapci se dostávají do situace, kdy jim dochází jídlo a zachránit je může pouze zázrak. Mají strach co s nimi bude. V tom se jim před očima zjeví malá holčička Mína jako jejich zázračný anděl.
Jedná se o strhující a dojemný dětský příběh dvou malých chlapců, který se odehrává během druhé světové. Vzhledem k zařazení celého příběhu do období války v knize nacházíme prvky optimismu, odvahy, duševní a psychické síly obou chlapců. Adam a Tomáš i přes perní chvíle a neustálý pocit hladu stále doufají v lepší zítřky a žijí s nadějí, že zase spatří své maminky a rodinu. Autor líčí příběh s reálnými prvky, které spojuje dohromady s dětským pojetím/vnímáním, a proto má čtenář místy pocit, že se jedná o pohádkový příběh.


O holčičce z jiného světa O holčičce z jiného světa Aharon Appelfeld

Je válka a židovští chlapci Adam a Thomas se musí ukrývat v lese a čekat, než bude ve vesnici bezpečno a mámy si pro ně zase přijdou. Mají dost jídla a umí si poradit, ale zásoby se pomalu tenčí, příroda se s chlapci nemazlí a hla... více


Komentáře (0)

Přidat komentář