O havířských ďurách

recenze

Kniha Ester (2016) 4 z 5 / katy238
Kniha Ester

"Tož to víš, havíři to měli těžké, sotva z jedné ďury vylezli, hned se hrnuli do druhé," řekl mi můj drahý s typickým ostravským přízvukem, který se naučil perfektně parodovat, když jsem si povzdechla, že jsem od přečtené Knihy Ester očekávala trochu něco jiného.

Když jsem mamince říkala své dojmy z knihy, zmínila jsem zajímavé prostředí staré Ostravy, ale také že v knize v jejich ulicích pořád někdo souloží nebo si na jmenované vystačí i sám. Maminka jen vykulila oči. Zkrátka televize ještě nebyla.

Ke knize jsem se dostala přes svůj patriotismus k Ostravě. Před lety byla na modré síti založena skupina, která sdružovala uživatele s láskou k tomuto městu, sdílejí se tam dodnes fotografie, vzpomínky i nadávky na vše možné a právě tehdejší správce napsal a vydal tuto knihu. Jako správný milovník všeho ostravského jsem po ní skočila a dostala se k ní tedy až teď. Zůstaly po ní dojmy a trochu pachuť.

Životní příběh židovské dívky Ester je nelehký. Vyrůstá sama s otcem, Židem odvrženým svou komunitou, v malém vlhkém domku a po finanční krizi v ještě menším a vlhčím domku na druhé straně řeky Ostravice. Na svých smutných toulkách ještě smutnějším městem potká anděla a ten jí dá dar. Může létat, než se zamiluje. Krása. Jenže jak si tak létá mezi okny, uvidí za jedním z nich souložící pár a najednou si také nesmírně přeje souložit. Ruce jí na dlouho nevystačí, tak se vrhne mezi temné uličky, mezi kterými poletuje od styku ke styku a kolem ní se stále odehrává a píše tak krásná poezie černého města. Ester je vynalézavá. Když se rozejde se svým německým chlapcem, neváhá to na louce zkusit i s dívkou.

Mezi tímto chodí do práce, po nocích létá a sleduje bídu i krásu Ostravy, horníky vylézající ze šachet, ušmudlané ženy a usoplené děti. A svůj svět, který se nedokáže propojit se světem ostatních Ostravanů. Ale nad tím vším se vznáší stín blížící se války...

Knížka je tenká a drobná, jako její hlavní hrdinka a stejně necudná. Atmosféra knihy je jedinečná a každého milovníka ostravské historie musí nutně chytit za srdce, každopádně cílí i na další orgány. Konec knihy samotné je krásný i tragický a oproštěný od všech tělesných potřeb, ukazuje osudy několika lidí, kteří jsou pevně spjati s osudem Ester. Zničila je válka i vlastní hříchy.

Pokud nad knihou Ester váháte, nechám Vás váhat úmyslně. Příběh je těžko uchopitelný i zařaditelný, protože bilancuje na hranici nostalgických vzpomínek a porna. Autorův styl tomu odpovídá a pokud nechtěl, aby kniha zapadla mezi další patetické žvásty, podařilo se mu to. Je otázka, zda má kniha šanci vůbec někam zapadnout.

Knihu jsem i přes rozpaky nehodnotila nijak nízko, protože je čtivá a příběh samotný zaujme, byť na otázku, jaká kniha je, jsem v různých fázích jejího čtení jen odpovídala ve stylu: "Teď to dělá s holkou, teď se dívá, jak to dělají jiní a teď to dělá sama." Muž se mě po několikáté takové odpovědi zeptal, co to čtu a že mě na čtenáře porna netipoval.

A právě pro tento výjimečný čtenářský zážitek Vám nakonec doporučuji nad knihou neváhat a ochutnat ji taky spolu s mourem, potem a tělesnými výměšky. Protože takový zážitek se zprostředkovat nedá. Takový se musí jen zažít.

Jako Ostrava samotná.


Kniha Ester Kniha Ester Marek Pietoň

Novela Kniha Ester zachycuje životní osudy dospívající židovské dívky z meziválečné a válečné Ostravy, která prochází různými životní zvraty. Nedílným „hrdinou“ je samotná Ostrava jako taková. Inspirací ke knize byly některé reáli... více


Komentáře (0)

Přidat komentář