Novodobý hon na čarodějnice

recenze

Nový začátek (2020) 1 z 5 / Kikina182
Nový začátek

Ve světě se objevila záhadná nemoc. Všichni umírají a nikdo nemá tušení, jak virus zastavit nebo ho alespoň zpomalit. Lidé panikaří a řád je nahrazen chaosem. Panika se však ještě rozšíří, když se ukáže, že jsou tu přeci jen lidé, kteří záhadnou nemocí nebyli zasaženi. Imunní mají jednu věc společnou. Všichni nějakým způsobem ovládají nadpřirozenou moc. Najednou už lidé nebojují jen proti neznámému viru, ale i proti těmto obdařeným jedincům, jelikož je pokládají za příčinu jejich utrpení. Začíná novodobý hon na čarodějnice a jen málokdo dokáže uprchnout.

Příběh se přesouvá mezi mnoha postavami a tak je napsaný v er-formě. Ale v tomto případě to knize bohužel nijak neprospívá. Nora Roberts má sice skvělý styl psaní, ale tentokrát jsem měla pocit, jako kdyby byl vypravěč desítky kilometrů daleko a příběh se ke mně dostával jen jako ozvěna. Kvůli tomu jsem se do knihy nedokázala začíst.

Moc se mi líbí námět knihy. Nora Roberts vzala některá stará témata, která propojila a stvořila tak originální a zajímavý nápad. Bohužel musím říct, že tohle je asi to jediné, co se mi na knize líbilo. Rozpracování této zápletky už tak dobré bohužel nebylo.

Kniha na můj vkus byla hodně matoucí. Autorka nás sice nevrhla bez přípravy do víru událostí, ale její uvedení bylo slabé. Na začátku knihy nám ukázala, jak se začal virus šířit, ale nijak to nerozpracovala. Zkrátka od toho pak rychle přešla k další zápletce. Jenže to na sebe vůbec nenavazovalo a moc mi to nedávalo smysl. Je pravdou, že některé věci se postupem příběhu vyjasnily, ale většina bohužel ne.

Hodně věcí je podle mě matoucí především z toho důvodu, že autorka nevysvětlila situace, které se v knize odehrály. Všechno se to prostě jen tak dělo a nějaký širší kontext autorka bohužel nenabídla. A i kdyby kniha kvůli tomu nebyla matoucí, tak je to nedostatek, který knihu negativně ovlivňuje.

Jak už jsem zmiňovala, tak některé části příběhu prošla tak rychle, že to důležité, co se tam odehrálo, vůbec nezapůsobilo. Naopak v knize byly i scény, které byly popsány hodně zevrubně, ale zároveň se tam nic nedělo.

Když se to všechno seskládá dohromady, tak z toho příběhu zrovna moc nezbývá. Je to bohužel jen jeden velký mišmaš, který má sice dobrý základ, ale tu věž zápletek před zhroucením zachránit nedokáže.

Musím však autorce přiznat, že postavy se jí docela povedly. Popsala je dobře, takže jsem neměla problém zorientovat se v tom, kdo je kdo a udělat si obrázek o jejich hlavních povahových rysech. Ale zase tu chyběl nějaký komplexnější popis jejich minulosti, něco, co by objasnilo, proč jsou takoví, jací jsou. To u této knihy podle mě bylo klíčové a to, že to v ní chybí, je podle mě jeden z důvodů, proč je příběh tak matoucí.

Na knihu jsem se opravdu hodně těšila, ale bohužel musím říct, že jsem zklamaná. Nejlepší na téhle knize je skutečně námět. Všechno ostatní minimálně pokulhává. Je to škoda, protože autorka umí psát a vymyslela opravdu skvělý námět, ale nevzniklo dílo, které by mi zpříjemnilo den.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Alpress.

Komentáře (0)

Přidat komentář