Normální lidi

recenze

Normální lidi (2020) 4 z 5 / JirKasparek
Normální lidi

Musím prvně vypíchnout hravost textu a práce s napětím. Oslovily mě mezery ve vyprávění související s časovými skoky. A jejich zpětné zaplňování. Užíval jsem si porovnávání svých teorií a následného střetu s fikční realitou. Jako bych sám mohl být autorem. Už jen takové hříčky, kdy na začátku některých kapitol ani není jasné, čí pohled sledujeme.
Způsob, jakým autorka popisuje (křehké, zranitelné i živoucí a odvážné) postavy, způsob jejich myšlení, interakci mezi sebou včetně intimností, mi často připomínal Černé duše.
Vykreslení mnohdy komplikovaného přátelství a často současně i přímo vztahu vyznívalo přirozeně. Za to mohou myšlenkové asociace, kdy se od jednoho směřování odskočí k dalšímu, které bylo vložené do předchozího.
Tím se obloukem vracím k té výše zmíněné hravosti; formou i myšlenkami. Stejně tak i napětí, kdy jsem ani nedýchal, když došlo na erupci násilí, krutosti a nespravedlnosti.
To mě utvrdilo v tom, že mi na postavách záleží. Jakkoli mají své vady (zvlášť Connellovo chování má spoustu stinných stránek).
Že jsem se do Normálních lidí tolik vžil, dokazuje i to, že jsem knihu nedokázal přečíst v kuse. Některé části pro mě byly prostě natolik niterné, že jsem nad nimi dlouze dumal (maturitní večer; schopnost reagovat na opětovné setkání v mnohdy nelehkých situacích; otevřenost a upřímnost k sobě i okolí; násilí při milování; moc nad druhým a odpovědnost z toho plynoucí; chvíle u bazénu; Connellův finální odjezd a Mariannino zvažování proměněné v povzbuzení).

P. S. Lepší dárek jsem nedostal.

Komentáře (0)

Přidat komentář