Nic než pravda

recenze

Čistá pravda - ...ztratila schopnost lhát (2022) 5 z 5 / Kikina182
Čistá pravda - ...ztratila schopnost lhát

Lucy všechno vychází. Jak v pracovním, tak v osobním životě se jí vede skvěle. Nebo to tak alespoň vypadá. Když se její přítel zpozdí, vypije během čekání koktejl. Není to však ledajaký koktejl, ale takový, po kterém ztratí schopnost lhát. Nejen, že nemůže lhát ostatním, ale nedokáže už lhát ani sama sobě, díky čemuž se ukazuje, že její život nebyl tak úžasný, jak si myslela.

Autorka má krásný styl psaní, do kterého jsem se v podstatě hned začetla. Jediné, co mi trochu vadilo, byl nadbytek myšlenek hlavní hrdinky. Sice mám ráda, když jsou v příběhu vidět i myšlenky a emoce hlavní hrdinky, dělá to příběh přístupnější, ale tady jich bylo zkrátka moc. A především se její myšlenky často opakovaly, takže po jisté době už to nebylo pro knihu přínosem, ale pouze otravné a příběh tak trochu drhnul.

Kniha mě zaujala především díky námětu, který se mi zdál zajímavý a originální. Jelikož ho autorka zvládla zpracovat na jedničku, tak přesně taková byla i kniha. Zároveň byla svým způsobem nepředvídatelná, i když v ní samozřejmě byly nějaké náznaky, kam to všechno směřuje.

Hodně se mi líbí, že Čistá pravda není jen příběh, ale má v sobě mnoho důležitých myšlenek a skryté poselství. Nevykouknou na člověka hned na první dobrou, ale zároveň ani nejsou složitě schované a působí harmonicky se zbytkem příběhu. Za mě je to opravdu velký plus, protože to knihu povyšuje na úplně jinou úroveň, i když se primárně jedná o odpočinkový a místy humorný příběh.

Za ztvárnění postav a především hlavní hrdinky musím autorce zkrátka zatleskat. Všechny jsou dobře popsané a není problém se zorientovat, kdo je kdo a komu náleží dané vlastnosti. Ale hlavní hrdinka Lucy je autorčino mistrovské dílo. První polovinu knihy mi byla neskutečně nesympatická, v podstatě jsem ji nenáviděla. Ale pak to autorka úplně přirozeně a skoro nepozorovaně obrátila v úplně pravý opak, aby její povaha odpovídala příběhu, tomu co prožila. A to je za mě něco, co si zaslouží obdiv.

Čistá pravda naprosto dostála mým očekáváním, vlastně je spíše ještě předčila. Je to skvělá oddechová kniha plná humoru, která v sobě ale zároveň skrývá něco mnohem víc. Já si ji neskutečně užila a určitě vám ji můžu doporučit všemi deseti.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Alpress.

Komentáře (0)

Přidat komentář