Nespasitelní

recenze

Nespasitelní (2020) 5 z 5 / Annabelle
Nespasitelní

Takže, v první řadě si musíme říct, že kniha Nespasitelní, která je prvním dílem série Manifest bludu, od Michaela R. Fletchera není opravdu typické fantasy. Nečekejte elfy, čarodějky a čestné hlavní hrdiny. V Nespasitelných se ponoříte do příběhu plného krve, sprostých slov, a ne zrovna kladných hlavních hrdinů.

Hlavní trojice ve složení postaršího válečníka Bedeckta, který to už podle všech má za pár, notorické kleptomanky Stehlen, která se rozhodně nestydí vraždit a okrást mrtvého, a vychloubačného Wichtiga, který se touží stát nejlepším šermířem na světe, rozhodně nejsou ti typičtí hlavní hrdinové, kterým při jejich dobrodružstvích fandíte zuby nehty. Jsou to světem proslulí rváči, vrahové a zloději, kteří nejdou pro sprosté slovo daleko.

Dále se v příběhu setkáváme s veleknězem Konigem Furimmerem, který je obklopen třemi svými Doppely (dvojníky) od kterých ale žádnou čest a oddanost nečekejte. Konig zcela oddaný své víře, vychovává daleko od lidí chlapce Morgena, který je ideální nádobou pro božství.

A právě o onom chlapci se čirou náhodou dozví Bedeckt s jeho bandou a dostanou šílený nápad v podobě únosu a inkasování tučného výkupného. Netuší ovšem, co tím všechno způsobili. A tak se díky této skutečnosti potkáváme tajemné zrcadlisty, Konigovu Hassebrandku Gehrin Schlechtes, která mi jako postava přišla opravdu zajímavá a její příběh se mi také moc líbil, a jeho další zabijáky se zvláštními schopnostmi, které naším hrdinům začnou komplikovat jejich cestu za penězi.

Ačkoliv jsem opravdu zvyklá na trošku jiné fantasy, tak si mě kniha svým zajímavým a netradičním příběhem získala. Líbilo se mi kruté a surové prostředí středověku protkané Doppely, vrahy, zloději, kde každý má své bludy a démony a kde život smrtí nekončí. Hlavní postavy, i když nejsou moc čestné a kladné, tak si vás získají. Jejich charaktery se také samozřejmě postupně vyvíjí a dojde i na takové… podivné city.

Velmi také oceňuji autorovu fantazii, se kterou si pohrál s názvy existujících poruch a bludů a jsem vděčná za rejstřík a seznam pomatení, kam jsem se musela čas od času podívat, abych pochopila, co daným pojmem vůbec myslí.

Příběh je opravdu velmi čtivý a stránky ubývají rychle. Hlavní postavy si mě, i přes jejich šílené povahy, získaly. Líbila se mi ta netradičnost a originálnost příběhu a jeho samotné rozuzlení na šíleném a drsném konci, který sice není pro naše postavy ideální, ale je jasné, že tímto příběh rozhodně nekončí a já se opravdu těším na další díl a myslím, že jsem našla další kruté fantasy, které mě vtáhlo do děje a nepustilo.

Komentáře (0)

Přidat komentář