Není cesty zpět pro nikoho

recenze

Skrz kámen a moře (2013) 3 z 5 / Jack333
Skrz kámen a moře

Miloval jsem fantasy příběhy, protože člověka povzbuzují ve snech, které touží v životě oživit. V imaginárním světě se snadno setkáte se zvláštními bytostmi, které mají jméno i vlastní tělo, a nejen určitou formu bytí.

Skrz kámen a moře pokračuje v započaté sérii knih o Vznešených mrtvých, které jsem od období dospívání zbožňoval a hltal. V posledních dílech však autoři opustili původní hrdiny v podobě lovkyně upírů Magiery, jejího druha elfího míšence Leesila a mystického vlka Chapa, což jsem tvrdě nesl. Proto ke každému dalšímu dílu přistupuji dost skepticky.

V tomto líčení hlavní dějové linky to bylo podobné, ze začátku mi černobíle stvořená učenka Wynn a upír Chane vůbec nic neříkali. Nevidíme mezi nimi žádný větší náznak nějakých emocí, což je možná dost velká škoda. Na druhou stranu Barb a J. C. Hendee nádherně popsali prostředí, ve kterém se postavy pohybují, vypadá to chvílemi, že tam jste s nimi a vzhledem k okolnostem si užíváte nebo trpíte.

Nápad s horskou pevností trpaslíků a národem Kamenochodců byl opravdu unikátní! Moc se mi líbilo vykreslení těchto scén, včetně zapojení postavy z minulosti. Dokonce jsem i na chvíli zapomněl na to, že Wynn není Magiera. Teprve až z poloviny knihy se to pořádně rozjede až do zdárného konce této knihy, která vám naznačí, že příběh se jen tak neuzavře.

Ještě aby ne, tato série má totiž celkem 15 dílů, s tím že u nás jich vyšlo prozatím devět. Vznešení mrtví tak snad ještě nějakou dobu uvidíme, abychom se někdy dozvěděli, jak to se všemi dopadne. Nemrtví a děti noci jsou ale stále přítomni, ať už anglicky nebo česky mluvící, takže si dejte pozor, aby vás v noci nenavštívili.

*
Rudovlas svraštil čelo. Přistoupil k ní a pevně ji uchopil za paži. Chane udělal krok k nim, ale Wynn ho zarazila zavrtěním hlavy. Rudovlas Wynn provedl vchodem do místnosti a Stín běžela za nimi. Fenu nikdo nezastavil, i když Wynn měla dojem, že ji Chuillyon sleduje s až příliš velkým zájmem.
„Počkejte uvnitř, prosím,“ řekl Rudovlas strážím vně komnaty, a jakmile vešly dovnitř a zavřely dveře, obrátil se k ní: „Co je to za naléhavou zprávu, že sem můj bratr až z Calm Seattu pošle malou učenku?“
*

Komentáře (0)

Přidat komentář