Některé jizvy nám zůstanou po celý život

recenze

Ghúl (2023) 5 z 5 / assa
Ghúl

Červen roku 1984, Timmy, Doug a Barry. Pro tři dvanáctileté kamarády by měly být nadcházející prázdniny bezstarostné a plné letních radovánek. Tohle léto se však ponese ve znamení smutku, hrůzy a násilného ukončení jejich dětství. Protože nic netrvá věčně a přechod do dospělosti je nevyhnutelný.

Kniha je plná filmových a hudebních odkazů dané doby. Nese se ve stejném duchu jako největší pecky od Kinga (To), Simmonse (Temné léto) a McCammona (Smrt před úsvitem) a čtenář na svět nahlíží očima dospívajícího chlapce, který odhalí, že podzemí místního hřbitova okupuje prastaré zlo. Z výše zmíněných děl již víme, že smyšlené pohádky svých dětí nehodlají dospělí akceptovat, a tak nezbývá nic jiného, než aby vzali chlapci celou věc do svých rukou. Ale pozor! Zlu, které číhá v podzemí, se může rovnat, nebo ho dokonce předčit, zlo, které číhá uvnitř nás. Protože skutečnými monstry jsou dospělí.

Nakladatelství Dobrovský svou edicí Fobos představuje českému čtenáři autora vůbec poprvé, i přesto, že má na svém kontě více než 40 knih. Brian Keene se povětšinou věnuje žánru hororu, temné fantasy a detektivkám, ale spolupracoval například i na komiksové sérii Hellboy či Superman. Již za svou prvotinu The Rising, která má doposud další čtyři pokračování, získal v roce 2003 cenu Brama Stokera.

Kniha Ghúl má velmi pěknou obálku, která ihned zaujme. Je však trochu zavádějící a čtenář bude po otočení poslední stránky knihy překvapen, jak moc předčila jeho očekávání. Naprosto přesně to vystihuje citace na zadní straně obálky:

Když knihu otevřete, čekáte obyčejný horor s příšerami, který nabízí pouze krev a masakry, ale zavřete ji se slzami v očích a srdcem rozervaným na kusy.

A to můžu podepsat, protože kniha přináší mnoho smutných pasáží a má naprosto excelentní epilog.
Jako pro většinu čtenářů, kteří mají rádi tento typ literatury, je i pro mě Ghúl překvapením tohoto roku a ideálním letním čtením.


Ghúl Ghúl Brian Keene

Je červen roku 1984. Začaly letní prázdniny a Timmy Graco se těší, že místo školy bude číst komiksy, vysedávat v podzemní klubovně a podnikat různá dobrodružství se svými dvěma kamarády, Dougem a Barrym. Tyto plány se však brzy... více


Komentáře (0)

Přidat komentář