Nekroskop - první díl fantasy série

recenze

Nekroskop (2023) 4 z 5 / Kizuizi
Nekroskop

Jmenuje se Harry Keogh a je tak trochu jiný. Umí totiž něco, co běžní lidé ne - mluví s mrtvými. Jenže postupem času zjistí, že po světe je podobně nadaných lidí víc, a že pracují pro různé organizace. Ale on se k nim teď přidat nemůže, on se napřed potřebuje pomstít...

Knížka, která mě upoutala obálkou a dokonale nalákala svou anotací. Pominu fakt, že je to série (což už je u mne tak nějak pravidlem), která má 15. dílů, ale pro ty, kterým může přijít název povědomý si dovolím zmínit, že toto je obnovené vydání (orig. knihy vyšel už v roce 1986).

Nekroskop je opravdu úvodní knihou do série, kde se čtenář v podstatě hlavně seznamuje s protagonisty, dozvídá se o fungování tajných organizací a nejednou si tak nějak "otestuje citlivost svého žaludku". Ano, musím to zmínit hned ze začátku, protože je to tak i v knize. Já naštěstí snesu nějakou tu nechutnost, ale občas je to vážně "chuťovka" - takže upozorňuji: místy to opravdu není pro slabé žaludky!

Přiznám se, že jsem moc netušila, co mám čekat. Sama sice moc nevyhledávám knihy, kde jsou špioni, případně rovnou KGB, ale tohle bylo silnější než já. A byla jsem mile překvapena - dobře, musím přiznat, že pár pasáží bylo na můj vkus moc natažených, až extra popisných a možná lehce nudných. Také jsem čekala trochu víc "upířiny", vzhledem k tomu, že je to jedno z hesel na obálce, ale! Rumunské hory, nemrtvá "věc", tajuplné historky - jo, prostě to má tu správnou atmosféru. Takže ano, odpustila jsem autorovi těch pár nudnější pásáží, protože je to úvodní díl a já věřim tomu, že tohle všechno má svůj smysl.

Je to temné, krvavé (ano, jak jsem již zmínila, tak i trochu víc nechutné) a napínavé. A i když je tu lehce vědecká linka, která je nad mé chápání, je mi jasné, že tohle bude hodně, ale hodně návykové. A rozhodně nečekejte žádný romantický příběh!

Za recenzní výtisk děkuji Naše nakladatelství - Dobrovský s.r.o. (Fobos)

Komentáře (0)

Přidat komentář