Nefritové město - fantasy inspirovaná asijskou kulturou

recenze

Nefritové město (2022) 4 z 5 / Kizuizi
Nefritové město

Nefrit na ostrově Kekon nosí jen válečníci, tzv. Zelené kosti. Dodává jim nadlidskou sílu i rychlost, ale nosit ho mohou jen vybraní jedinci, kteří pak brání hlavně svou část území. Ani Kekon se však nevyhne válce mezi klany, a protože ve všech nastupuje nová generace, padají i staré úmluvy...

Kniha mě upoutala obálkou, pořád mě tak nějak "hypnotizovala", až jsem prostě podlehla. Ó jak jsem ráda, protože tohle je vážně skvělé čtení!

Nefritové město patří do žánru urban fantasy, která je inspirovaná asijskou kulturou a asi i díky tomu je malinko jiná. Nebojím se ji nazvat dokonce nevšední záležitostí - je to znát hlavně ve vztazích, kde odpadá takové to běžné "poslouchání nadřízených" a mění se v úctu ve starší, věrnost rodině a podporu slabších.

Rozhodně to není oddechová fantasy, je potřeba se hlavně v začátku knihy dobře soustředit, aby se čtenář naladil na tu správnou "vlnu", ale pak už se to čte úplně samo. Příběh je napínavý, tajemný, ale také krvavý. Ovšem i při bojích se dodržují čestná pravidla (pokud nejde o odplatu) a i nepřítel, pokud je čestný, má právo zemřít se ctí.

"Klan je mojí krví a Pilíř je jeho pánem. Na mou čest, můj život a můj nefrit."

Nefritové město má velmi dobře vystavený svět, který vtáhne svou netradičností, oddanost rodině tu stojí nad vším a je zde i plno nečekaných zvratů. Já jsem v jednu chvilku byla tak "v šoku", že jsem ji chtěla zavřít a už nečíst, ale to byl samozřejmě jen takový chvilkový impuls. (Kdo četl, asi ví co myslím, kdo nečetl, hurá na to!).

Je velká škoda, že kniha není víc vidět, i když chápu, že nebude pro každého. Ovšem pokud se necháte nalákat jinou kulturou, nevadí vám trocha politikaření a snesete i trochu víc krve, mohlo by se Vám Nefritové město líbit. (A já teď nutně potřebuji pokračování! Prosím...)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Host

Komentáře (0)

Přidat komentář