Nedokončený rukopis – dechberoucí thriller

recenze

Nedokončený rukopis (2022) 5 z 5 / Kizuizi
Nedokončený rukopis

V okolí Grenoblu právě policie pronásleduje mladíka v autě. Ten vůz nezvládne a následně umírá. Aby toho nebylo málo, v kufru jeho auta policie objeví mrtvolu ženy bez tváře a rukou. A tak se z jednoduchého pronásledování stává komplikované vyšetřování...

Franck Thilliez se řadí mezi mé nejoblíbenější spisovatele. Jeho knihy jsou sice velmi extrémní, ale naprosto dechberoucí. Takže jakmile se v sekci připravovaných tahle kniha objevila, vyloženě jsem hořela nedočkavostí...

Nedokončený rukopis je brutální a zvrhlý (jak je už tak nějak u autora zvykem), ale VYNIKAJICÍ příběh. Je to taková kniha v knize (a ještě i částečně o knize) – již v úvodu je vše vysvětleno. Zemřel fiktivní autor, jeho syn našel rukopis v pozůstalosti, a rozhodl se rukopis dokončit a vydat.

Franck Thilliez je mistr iluzí, jinak ho asi nazvat nemohu. Příběh obestře tajemstvím, ale vlastně se jen celou dobu snaží odlákat čtenářovu pozornost – stejně jako postavy v příběhu. Nedokončený rukopis je o autorce thrillerů Léaně Morganové, která byť úspěšně vydává knihy, rozhodně není šťastná a její život se rozpadá.

Sledujeme dvě linky vyprávění (Léaninu a policejní vyšetřování odporných zločinů), které se několikrát prolnou. Příběh je brutální, plný extrémností a je i poměrně komplikovaný, ale má velmi dobře vypracované postavy, a rozhodně zde není nouze o zvraty. A já si myslím (ó ne, já to dokonce vím!), že si tuhle knihu prostě potřebujete přečíst!

Poznámka: Na tuto knihu najdete odkazy v další autorově knize Černá smrt – doporučuji přečíst tedy v pořadí: 1. Nedokončený rukopis, 2. Černá smrt. (Knihy na sebe NENAVAZUJÍ, ale... inu to pochopíte po přečtení.)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Albatros Media (XYZ)

Komentáře (0)

Přidat komentář