Nechtěné musí zmizet

recenze

Třináctá oběť (2019) 5 z 5 / Jack333
Třináctá oběť

Přicházejí a už nechtějí odejít. V ruce mají iPhone, jsou skvěle oblečení, a přesto se chtějí dostat někam na západ. Proč nezůstanou tam, odkud přicházejí? Je nutné podstupovat cestu, která nemusí stoprocentně vyjít?

Tony Parsons se v nejnovější knize Třináctá oběť zamýšlí nad tím, kam až dokáže zajít lidská chamtivost, když nakonec pro peníze dokáže zabíjet nevinné. Detektiv konstábl Max Wolfe se hned od začátku setkává s nelidskostí, když se najde v čínské čtvrti kamion se zmraženými ženami. Byly sem do západního světa pašovány za jejich zbylé peníze, pro obě strany to měl být risk obrácený v zisk. Dopadlo to však jinak.

Ani ta poslední, která na chvíli přežila, nedokázala ukázat na toho, kdo je sem přivezl jako zvířata. Spisoval tak připomíná dobu tzv. migrační krize, která ovlivnila i Londýňany a další evropské země. Děj má spád, nenechává nás dlouho na jednom místě, a dokonce nás nechá nahlídnout na místo, kde něco jako detenční zařízení je – do Calais.

K tomu připočtěte emoce, které nejsou nikterak přehnané, naopak se snaží dotvořit tu neblahou atmosféru. Chvíli máte pocit, že být zdravotní sestrou je jediným možným řešením vaší situace a že madam Theresa vám dá ideální azyl. Do toho se zamotají bohatí Angličané, kteří tahají za nitky, a bojová čínská skupina jež si jde tvrdě za svým cílem.
Pozor! Možná i vy nakonec budete muset podstoupit nejdůležitější rozhodnutí ve svém životě. Budete toho schopni?

*
Stál jsem v rychlém pruhu prázdné dálnice a zhluboka jsem se nadechl, až jsem skoro ochutnal slanou příchuť vzduchu, cítil jsem vítr, který se proháněl přes mořské vlny, doslova jsem to moře cítil, i když jsem ho neviděl ani neslyšel. Jediným zvukem, který se ozýval, bylo třepotání pásky s nápisem POLICIE VSTUP ZAKÁZÁN, již kentská policie uzavřela silnici, a tiché hlasy kriminalistických techniků, kteří pracovali u náklaďáku stojícího na odstavném pruhu.
Vzduch tu byl jiný. Zavřel jsem oči, zhluboka ho vdechl a přemýšlel jsem, jestli Billy Greene ucítil blízkost moře, než ho zabili.
*

Komentáře (0)

Přidat komentář