Nebeská láska

recenze

Naděje v oblacích (2019) 5 z 5 / Kikina182
Naděje v oblacích

Annu z jejího předchozího povolání propustili. Teď pracuje jako pilotka u záchranářů. Je to dobré místo, ale její základna je teď v Broken Hillu. Už tak je špatné, že žije daleko od své dcery. Nejhorší ale je, že se jedná o její rodné město. O místo, které by nejraději už nikdy neviděla.

Ačkoli se to snaží jen přečkat, dokud se nenaskytne něco blíž její rodině, získává nové přátele. Její spolubydlící zkrátka není žena, která by se nechala jen tak odbýt. A k tomu je tu její kolega Nick, který Annu rozhodně nenechává chladnou a i Nick má o Annu zájem, a to déle, než by si myslela. Ale oba mají minulost, která je drží zpátky.

Příběh je napsán v er-formě díky čemuž mohla autorka plynule přecházet z Annina příběh na Nickův a zase zpátky aniž by to působilo útržkovitě. Zároveň se autorce ale podařilo sdělit nejnitřnější pocity a myšlenky všech postav tak, že jsem skoro nevnímala, že příběh vypráví někdo třetí a měla pocit, jako kdyby mi to sdělovaly postavy samotné.

Nejen díky tomu se čte kniha opravdu skvěle. Stačilo pár stránek a už jsem byla lapena v příběhu bez možnosti návratu. Autorčin styl psaní je lehký a bez zbytečných odboček, které by čtení zbytečně zatěžovaly. Zároveň ale do přímosti svého psaní dokázala skrýt mnoho detailů, aniž by nějak vyčnívaly v dlouhých popisech. Meredith Appleyard dokázala svým stylem psaní sloučit všechny části knihy tak, že to v důsledku vypadá, jako kdyby se příběh člověku skutečně odehrával před očima a nebyl poskládán z kombinací 42 písmen.

Děj je spíše takový oddechový, ale rozhodně se nejedná o knihu, která by nemohla překvapit. Jedná se především o romantickou knihu, ale okrajově se tu řeší i trochu vážnější témata, která souvisí právě se vztahy, díky čemuž není tak jednostranně zaměřená a je tak zajímavější.

Sice se nejedná o knihu, která by prýštila originalitou a není těžké odhadnout, jak celý příběh skončí, ale zároveň je tu prostor pro pár nečekaných událostí a mnoho prostoru pro to, aby čtenář mohl pochybovat o tom, jestli je jeho přesvědčení o pokračování knihy správné.

Autorka si opravdu důkladně pohrála s postavami. Všechny je skvěle popsala a dala jim kromě jejich charakteristických znaků a chování i opravdu zajímavé příběhy. Tohle všechno dohromady způsobilo, že vytvořila skutečně hluboké postavy, které by z knihy mohly klidně vyskočit a začít žít reálný život.

Naděje v oblacích není příliš originální kniha, ale rozhodně má něco do sebe. Čte se opravdu dobře, děj zahřeje u srdce a postavy jsou sympatické. Je to přesně ten typ knížky, u které člověk vypne a krásně si odpočine od ruchu všedního života.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Alpress.


Naděje v oblacích Naděje v oblacích Meredith Appleyard

Když se Anně naskytne příležitost pracovat u leteckých záchranářů, je bez sebe nadšením. Jediný háček je v tom, že má základnu v odlehlém vnitrozemí v rodném Broken Hillu. Ale skvělá práce, noví přátelé a především okouzlující kol... více


Komentáře (0)

Přidat komentář