Napínavý a emotivní příběh s reálnými základy

recenze

Kód růže (2022) 5 z 5 / PrincaListicka
Kód růže

Hlavními hrdinkami příběhu jsou tři dívky, které by si na první pohled nemohly být vzdálenější. Mladá a krásná debutantka Osla, kmotřenka lorda Mountbattena z bohaté rodiny, drsná a sebevědomá Mab, mladá žena pocházející z jedné z chudších Londýnských čtvrtí se spoustou sourozenců a málo penězi, a v neposlední řadě Beth, zamlklá a stydlivá slečna, která by už ve svém věku dávno měla žít samostatný život, ale místo toho dělá služku své tyranské matce. Jenže válka si nevybírá a tak jsou Osla a Mab povolány do služby vlasti, avšak ne tak ledajaké! Jejich pracovištěm se stává dnes již proslulý Bletchley Park, přísně tajné kryptografické pracoviště chráněné příslibem mlčenlivosti, kde se desítky a později stovky lidí podílejí na prolamování nepřátelských šifer a vzkazů, které mohou ovlivnit výsledek války. Děvčata jsou z nařízení vlády ubytována v domě poblíž BP, shodou okolností v domácnosti, kde bydlí Beth, která se později také stane členkou týmu kryptografů.

I když je BP rozdělen do mnoha sekcí a nikdo vlastně neví, co přesně dělá ten druhý, utvoří se mezi děvčaty a ostatními pracovníky parku přátelství. Volné chvíle vyplňují třeba četbou a založí dokonce čtenářský klub Šílených kloboučníků.
Osla, Mab i Beth však prožívají také každá svá vlastní trápení, a to především co se týče vztahů a rodiny. Každá má svá tajemství a problémy a je jedno, zda svůj osud sdílí s princem, válečným básníkem či ženatým mužem.
A my tak spolu s nimi prožíváme lásky i válečné ztráty, svatbu, pohřeb, zoufalství i radost.

Toto ovšem není jediná dějová linka, která se nám odkrývá. Ta druhá se odehrává několik let po skončení války. Beth je neprávem zavřená v blázinci, kam ji nechal zašít zrádce, který pusobil v BP v době jejich pobytu a Beth se mu něčím znelíbila. Jenže kdo to může být? Komu se Beth může svěřit? Jediný, kdo by jí mohl pomoci jsou její bývalé přítelkyně Mab a Osla, avšak po předchozích událostech si vzájemně nemohou přijít na jméno...

Kód růže je poměrně velká bichle - má 655 stran - ale musím říct, že příběh je natolik rozvětvený, promyšlený a napínavý, že mi vůbec nepřipadalo, že byl tak dlouhý. Nejprve musím rozhodně vyzdvihnout autorčin styl vyprávění a také její odbornost a informovanost. Popravdě jsem si myslela, že je příběh z větší části smyšlený, ale v doslovu jsem zjistila, že většina postav z knihy skutečně existovala, či byla inspirována někým reálným. Stejně tak reálné byly jednotlivé události celého příběhu. Byla jsem z toho skutečně překvapená a nadšená. Miluji tento typ knih, který vám poutavým a napínavým způsobem osvětlí na první pohled nepříliš zajímavé historické události.

Nebylo vůbec těžké si hlavní hrdinky oblíbit, a to i navzdory tomu, že jsem s některými jejich názory či skutky nesouhlasila. Každá z nich je úplně jiná a má svůj vlastní komplikovaný příběh. Skutečně musím říct, že jsem s každou z nich trpěla i jásala a přála jim jen to nejlepší. Objevuje se zde také několik zásadních dějových zvratů, které byly minimálně pro mě opravdu překvapivé. Některé byly také dost kruté a dojemné, u některých jsem si i pobrečela. Napětí vytváří fakt, že už na začátku víte, že se stane něco, kvůli čemu se děvčata odcizí jedna druhé, ale nevíte co a postupně se dějem prokousáváte až k onomu velkému odhalení. Možná máte menší tušení, ale až do poslední chvíle si nemůžete být jistí.

Velmi mě fascinoval popis prolamování šifer a funkce jednotlivých strojů, které BP používalo, jako třeba "bomba" či "enigma." Bylo zajímavé a zároveň smutné číst i o tom, jak společnost vnímala muže, kteří nenosili uniformu a protože o své práci nesměli mluvit, byli považováni za odpad.
Opravdu se mi líbilo, že se zde ve vedlejších rolích objevují také známé postavy jako Churchill, Alan Turing, Ian Fleming, princ Phillip či samotná královna Alžběta. Jen bylo velmi smutné, že jsem knihu četla zrovna v době, kdy odešla na věčnost.

Autorka svým čtenářům předkládá skutečně promyšlený a do detailu vystavěný příběh stojící na pevných historických základech a dává nám tak příležitost pohlédnout za oponu času a o kousek si obohatit naše znalosti historie. Příběh rozhodně doporučuji všem, ať už jste či nejste milovníky dob dávno minulých. Zkuste mu dát šanci a já slibuji, že nebudete zklamaní!

Komentáře (0)

Přidat komentář