Náhoda nebo politika?

recenze

Na zemské stezce (2020) / Kikina182
Na zemské stezce

Na zemské stezce je přepadena kupecká výprava a během této loupeže je zabit rakouský šlechtic. Je na veliteli hradní posádky Adalrikovy ze Sichelbachu řečenému Oda, aby zjistil, co se za tímto hanebným činem skrývá. Musí sledovat stopy daleko od Ladštějna, aby přišel na to, jestli byla kupecká výprava jen ve špatném čase na špatném místě a vražda byla jen vedlejší nebo jestli byla záměrná.

Kniha je psaná v er-formě a celý způsob psaní mi přišel jakýsi vzdálený. Jako kdyby vypravěč byl někde úplně jinde než kniha a tak čtenářům prezentoval jen to málo, co zachytil v ozvěně. Příběh je totiž podán neskutečně prostým způsobem. Nemám moc v lásce zdlouhavé popisy, ale tady jich je opravdu tak poskromnu, že jsem si vůbec nedovedla představit postavy, okolí a další věci. Styl psaní byl už od začátku velkou překážkou toho, abych se mohla ztratit v příběhu.

Moc se mi líbí zápletka příběhu. Málokdy vídám historické romány z počátku našich dějin, které jsou zároveň detektivkou. Ale ta konkrétní zápletka, kterou autor vymyslel, byla opravdu skvělá a neuvěřitelně zajímavá. Byla jsem opravdu zvědavá, jak bude příběh pokračovat a nakonec mě i dost překvapilo, jak to všechno ve skutečnosti bylo.

Bohužel mi přišlo, že autor od hlavní zápletky dost často odbočoval a bohužel ne k žádným zajímavým scénám. V příběhu se hodně často objevovaly dlouhé vsuvky, které neměly v příběhu žádné místo, naopak zdržovaly. Především ale byly dost nudné, takže mě kvůli nim přestávala kniha i bavit, i když hlavní téma knihy bylo opravdu zajímavé.

Ze všeho nejvíc mi na knize však vadily postavy. V momentě, kdy jsem začala číst, se v knize objevila velká hromada postav a já neměla nejmenší tušení, co jsou zač. Byla tam jména a tituly, ale žádný pořádný popis, ať už vzhledový nebo povahový, který by mi pomohl jednu postavu od druhé odlišit. V zásadě jsem tak do sté stránky hodně často nevěděla, kdo je kdo a i pak jsem si postavy občas pletla. A rejstřík postav na začátku knihy mi v tomhle bohužel opravdu moc nepomohl.

Tahle kniha se mi stejnou měrou líbí, jako nelíbí. Příběh je z většinové části opravdu skvělý a jedinečný a podle mě by se mohl líbit všem, kteří mají rádi historické romány a detektivky. A to ať už lidem, kteří se o historii zajímají jako samotnou nebo jen v případě knih. Ovšem zpracování knihy mi bohužel moc nesedlo. Styl psaní i popsání postav je na můj vkus nedostatečné a i když je příběh skvělý, tak i v něm se bohužel nějaké nedostatky najdou.

Pokud vám tedy nevadí knihy, které jsou trochu skoupé na detaily, tak bych řekla, že by se vám kniha mohla líbit. Ovšem pokud jako já potřebujete podrobné příběhy, tak bych vám doporučila se do knihy spíše nepouštět. I když je to opravdu škoda, protože nebýt technických nedostatků knihy, byla by opravdu úžasná.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství MOBA.

Komentáře (0)

Přidat komentář