Nadpřirozeno uprostřed depresivních reálií

recenze

X (2023) 4 z 5 / assa
X

Již douho jsem nečetl tak zvláštní knihu. Autor David Demchuk čtenáře zavádí do queer komunity kanadského Toronta, mezi lidi na okraji společnosti, kteří začátkem 80. let žili v neustálém strachu a izolaci. Příběh se odehrává v průběhu několika desetiletí (80. léta až po současnost) na pozadí homofobie, HIV/AIDS krize, nepokojů, gentrifikace a policejní brutality. Do těchto depresivních reálií vnesl autor nejen dávku nadpřirozena, mytologie a folklóru, ale i svůj osobní příběh včetně vsuvky o zrodu tzv. queer hororu, filmového žánru, jehož klasickými zástupci jsou snímky jako Psycho, Ať vejde ten pravý, Interview s upírem či Coppolův Dracula.

Kniha plná symboliky a snových pasáží může evokovat syrovost a preciznost děsivých výjevů Clivea Barkera.

Tím, že se příběh odehrává v delším časovém rozmezí a obsahuje poměrně velké množství postav a situací, vyžaduje čtenářovo plné soustředění a pro udržení pozornosti a poslepování všech střípků četbu v co možná nejkratším časovém horizontu.

Vzhledem ke geniálnosti vystavění příběhu v něm bude čtenář nejspíš po většinu doby tápat a i přesto, že v závěru dostane na plno svých otázek uspokojivé odpovědi, nebude od věci opětovné přečtení, které toho odhalí ještě daleko víc.


X X David Demchuk

Z torontské gay komunity mizí muži. Jsou to lidé na okraji společnosti, zranitelní. Jeden po druhém po sobě zanechávají malé skupinky zmatených a vyděšených přátel. Na pozadí homofobie v průběhu desetiletí, od HIV/AIDS krize a nep... více


Komentáře (0)

Přidat komentář