Na Šumavě bydlím přes 20 let...

recenze

V ráji šumavském (1972) 5 z 5 / MedvedBrtnik
V ráji šumavském

...a knihy Karla Klostermanna byly jedním z důvodů, proč jsem opustila Prahu :)
Mám Klostermanna přečteného komplet, vracím se k němu často a zatím mě neomrzel. Možná proto, jaký má přesah do dnešních dnů.
V ráji šumavském je fascinující román. Nejen díky autorově lásce k této lokalitě, kterou byť rodák, dokázal jako jeden z mála ocenit a poutavě zvěčnit (místní si na romantiku nikdy moc nepotrpěli - těžký život a neustálá dřina jim to ani nedovolovaly), ale i díky jednotlivým postavám. Jistě, někdo namítá, že je tam dobro a zlo v přílišném kontrastu, což považuji za autorský záměr, ale zaprvé vycházel Klostermann ze skutečných charakterů, s nimiž se setkal (ačkoli sám přiznal, že někdy jednoho reálného člověka rozdělí do dvou, nebo naopak vytvoří postavu fiktivní ze dvou, tří reálných), zadruhé jde o figury uvěřitelné - např. Rankl Sepp byl skutečně nesmírně hodný a zbožný člověk a za třetí je dobré všímat si postav všech, i těch nepatrných, vykreslených jen v jakýchsi obrázcích, protože takoví místní jsou - dodnes.

Komentáře (1)

Přidat komentář

RMarkéta
06.03.2024

Název knihy zní až romanticky, ale taková romantika to zase nebyla. Zřejmě byl Klostermann i tak trochu ironický. Vlastně to byl i ráj, ale draze vykoupený. Jeho popisy krajiny jsou nádherné a dokonalé. ty popisy se týkají i lidí. Nejšumavější Šumava. Drsná i krásná.