Přečteno potřetí

recenze

F. L. Věk I. (1965) 5 z 5 / MedvedBrtnik
F. L. Věk I.

Nechce se mi popisovat jednotlivé díly. F.L.Věk je prostě klasika a u prvního dílu zůstane málokdo, koho podobná literatura baví.
Jistě, Jirásek je možná trochu zdlouhavý a nepopírám, že sem tam přeskakuji, ale na rozdíl od suchého školního dějepisu, jde o skvělý vhled do života lidí v Praze i na malém městě koncem 18.století, včetně různých detailů, o nichž běžný člověk, natožpak dějepisář, ani neuvažuje. Tyto detaily však pomohou uchopit tuto dobu jinak, než jen jako seznam různých událostí v Rakousku, Francii a obecně v Evropě. Čtenáře také seznamuje se skutečnými událostmi té doby (Figarova svatba, korunovace, josefínské reformy...) a ty zvídavější přinutí vyhledat si informace o skutečném Františkovi (Hekovi). A vlastně nejen o něm - také o osobnostech počátků národního obrození, o Krameriovi, Thámovi, Josefovi II., Leopoldovi II. atd. O počátcích českého divadla, jež bylo považováno za cosi frivolního a neslušného, stejně jako lidé, kteří se v jeho okolí pohybovali.
Osudy reálných osobností, jež byly Jiráskovi inspirací, aneb "jak to bylo doopravdy", popř. "jak to bylo dál", jsou neméně zajímavé než v zčásti vyfantazírovaném příběhu.
F.L.Věka lze doporučit vyspělejším čtenářům.

Komentáře (0)

Přidat komentář