Muž, který nic neslyšel

recenze

Tiché zlo (2019) / Kikina182
Tiché zlo

Caleb je hluchý, ale to neznamená, že je bezmocný. Naopak. Za svůj život se naučil odezírat ze rtů a má v rukávu i další triky, díky kterým toho dokáže vnímat mnohem víc, než ostatní lidé.

Když je jeho přítel z dětství a obchodní partner brutálně zavražděn, rozhodně se všechno, co se za ty roky naučil, aby mohl přežít ve světě slyšících, využít k nalezení jeho vraha. Samozřejmě neodmítne menší pomoc od bývalé policistky Frankie. Mají však jen jednu stopu a to jméno, které Gary poslal před svou smrtí – Scott.

Přestože je Caleb opravdu chytrý, jeho jediný nedostatek může mít obzvlášť příšerný následky. Zvlášť když se vydává na hon na vraha, který si libuje v brutálnosti.

Když jsem na knihu narazila, skoro mě odradila obálka. Ta je dle mého názoru totiž opravdu katastrofická. V tomto případě jsem však dala na známé pořekadlo nesuď knihu podle obalu a přečetla si anotaci. Když jsem zjistila, že hlavním hrdinou je obyčejný muž, který je navíc hluchý, rozhodla jsem se, že ji musím vyzkoušet. Přeci jen tolik detektivek s hluchým hlavním protagonistů není. Já vím kromě této jen o jedné.

Thrillery jsou moje oblíbené čtení a v tomto případě jsem se opravdu těšila na něco nového a originálního. Je pravdou, že jsem si podle anotace nedokázala udělat nějaký bližší obrázek, takže jsem neměla přesnou představu, jak by mohla celá kniha vypadat, ale věřila jsem, že bude přinejmenším průměrná.

Kniha je psána v er-formě, ale v jistých chvílích mi to tak nepřipadalo. Autorka se totiž detailně zaměřila na myšlenky hlavního hrdiny a zamíchala je do textu. Na tom není vůbec nic špatného, ale v jejím podání mi přišlo, jako kdyby chvilkami přebíhala od er-formy k ich-formě. I když to tak nebylo doslova, jen to tak vypadalo. Tenhle způsob psaní je opravdu zvláštní a rozhodně mi nesedl. Celou knihu mě pronásledoval divný pocit a kvůli kterému jsem si bohužel nedokázala ani pořádně užít příběh.

Už samotný začátek knihy byl dost akční. Žádné chození kolem horké akce, ale hned skok rovnýma nohama do příběhu. A přesně v takovém stylu se odvíjel i zbytek příběhu. Tedy až na pár nutných výjimek. U většiny knih by to asi nebylo zrovna povedené, ale k téhle se to podle mě skvěle hodí.

Navíc ten děj je opravdu dobře promyšlený. V podstatě se začíná jen s jedním vodítkem a postupně se na to všechno ostatní nabaluje. Do předvídatelné knihy má tahle tedy hodně daleko. Plusem také je, že i když se jedná o thriller, tak tu nechybí kapka romantiky ani humoru, která to celé oživuje a odlehčuje. A když k tomu přidáme originálnost celého konceptu děje a vlastně i samotného hlavního hrdiny, tak příběh nemůžu označit jinak než za opravdu kvalitní a napínavý.

V knize je nejpodrobněji popsán Caleb, ale i ostatní postavy jsou popsány vcelku dobře. Především pak ty, které se tam objevují opakovaně. Není tam toho o nich sice tolik jako o hlavním protagonistovy, ale jelikož se jedná jen o vedlejší role, tak to rozhodně nevadí. Naopak díky tomu může Caleb a jeho vlastnosti a povaha ještě víc vyniknout.

Kniha sama o sobě není špatná. Příběh i postavy jsou podle mě skvělé. Ale absolutně mi nesedl styl psaní. Popravdě si nejsem tak úplně jistá, čím to je. Navenek totiž nevypadá, že by se lišil od ostatních, ale je prostě takový zvláštní a kvůli tomu mi přišla zvláštní i celá kniha.

Hlavní ale je, že příběh je podle mě opravdu dobře promyšlení a to, že nesedl styl psaní mě neznamená, že nemůže sednout někomu jinému. Pokud vás tahle kniha zaujala, tak bych vám ji asi doporučila. Možná, že pro mě podivný styl psaní pro vás bude naopak zajímavým oživeným knihy.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Grada - Cosmopolis.

Komentáře (0)

Přidat komentář