Můj pohled na Kosti pod mechem

recenze

Kosti pod mechem (2024) 5 z 5 / mstychov
Kosti pod mechem

Zamilovala jsem si anotaci. Zamilovala jsem si minotaury. Zamilovala jsem si jejich příběh.

Knížka se skládá z několika částí, přičemž každá z nich zachycuje jiné časové období. V první části se seznamujeme s minotaurem Nerghanem, který na mě od začátku působil jako čestný válečník, který ví, co chce a jde si za tím. Už z jeho myšlenek bylo patrné, že je chytrý a jeho rodina je pro něj vším.

Nerghan se potkává s Minotaurkou Unou, která přišla o řeč. Dorozumívá se s ní gesty a rozhodne se ji učit bojovému umění, což není příliš obvyklé. Minotaurky se v příběhu mohou zaučovat na takzvané šamanky. Pořádat rituály a léčit zraněné muže.

Od začátku mi v hlavě jely myšlenky na Unu. Odkud pochází, co je za její ztrátou řeči. Oblíbila jsem si ji stejně jako Nerghana.

Příběh se postupně začal rozplétat, jako klubíčko příze. Poznávala jsem svět minotaurů, šamanek a lidí. Pochopila jsem, jak jsou minotauři chytří a odhodlaní. Co je vede k jejich činům. Naskytl se mi i lidský pohled na věc. Jakmile se vše rozpletlo a secvaklo mi to, zbylo jen WOW. Jejich svět se díky prozření přestal otáčet pouze kolem cti.

Prožila jsem přesně to, co jsem očekávala a ještě mnohem víc. Knížka je proložená krásnými verši, moudry a kmenovou historií.

Nečekala jsem, že se knížka stane mojí srdeční záležitostí do takové míry, že si ji předobjednám a budu si ji chtít brzo přečíst znovu v papírové podobě. :)

Oblíbené věty z knihy:
Iluze musí ještě chvíli vydržet.
Zlaté tečky v jejích očích jemně zářily a pulzovaly mocí, kterou si brala z okolní zeleně.
Poprava jeho vlastního svědomí tedy nedostane už ani chvilkový odklad.
Myslel jsem, že je to lidská vlastnost a že jimi pohrdáš.


Kosti pod mechem Kosti pod mechem Zuzana Hartmanová

Originální pocta hrdinské fantasy z magického světa Accadu, kde minotauři bojují o svou budoucnost. Čest je víc než život. Tak praví Kodex, jímž se minotauři z accadských Plání řídí již dlouhé generace. Nyní je ale vše jinak a... více


Komentáře (0)

Přidat komentář