Možná později, teď nemá význam.

recenze

Na volné noze (2017) 2 z 5 / vlkodlaq
Na volné noze

Po důkladnějším seznámení s knihou musím revidovat svůj názor. Kniha rozhodně NENÍ hodnotným titulem pro začínající OSVČ. Začínající živnostník, který tápe v zákonech, povinnostech OSVČ a vlastně ve všem, co může a nemůže, se z "Volné nohy" nic zásadního ani převratného nedozví. Kniha je určitě vhodná pro zkušené podnikatele, kteří mají základní dovednosti a zkušenosti dávno za sebou a chtějí se profesně/osobně rozvíjet.
Je plná teorie a úvah o všem možném. Praktických příkladů, návodů a rad v ní ale najdete jen opravdu málo.
Nejvíc mě iritují příběhy skutečných lidí, kteří něco dělali špatně a pak to začali dělat jinak, ale autor už neuvede konkrétní příklad, byť třeba jen pro inspiraci, jak to udělali.
Ale co je asi nejdůležitější, je vhodná hlavně pro ty, kteří pracují za stolem, u počítače, pro grafiky, designéry, webeditory, copryry a pod. Pokud jste, jako já, řemeslník/tvůrce, který prodává své výrobky do zahraničí, tato kniha pro Vás nebude mít valný význam. Možná až časem. Pro začátek potřebuji návod a příklady, postupy, a až budu ovládat základy, pak teprve je můžu zdokonalovat.

Celkově kniha tak nějak pozapomněla na lidi, kteří vytváří nějakou hmatatelnou hodnotu, tím myslím výrobky. Začínající zedník/truhlář/kovář taky potřebuje zefektivnit svůj čas, propagaci i komunikaci, z této knihy je však pro něj vhodných jen několik kapitol, což tak docela neodpovídá ceně knihy.

Celkově mám z knihy dojem, že se snaží čtenáře donutit přemýšlet nad některými tématy, ale na řešení už si musí přijít sám. K čemu mi je návod, který mi řekne "musíš najít vlastní způsob"? Někdy je to určitě vhodný způsob sebevzdělávání, ale já osobně, jako začínající podnikatel, potřebuji ukázky, návody a postupy základních dovedností živnostníka. K "Volné noze" se jistě vrátím, ale až po tom, co si osvojím zmíněné základy.


Na volné noze Na volné noze Robert Vlach

První kniha v češtině o podnikání nezávislých profesionálů těží ze zkušeností mnoha set českých freelancerů z desítek oborů. Nabízí osvědčené postupy a know-how pro podnikání na volné noze: základy pro prvopodnikatele, nejlepší pr... více


Komentáře (0)

Přidat komentář