Motýlek s polámanými křídly

recenze

Vždycky zaplatíš (2021) 5 z 5 / katy238
Vždycky zaplatíš

Titul Vždycky zaplatíš autora Bohdana Dlouhého je volným pokračováním první knihy Vysoká cena za lásku. Opět se zde setkáváme s Markem, nikoliv však již s Andreou a malou Barunkou. Markovi určil život i jeho náhlé zvraty osud samotáře, nyní žije v Brně a živí se jako pisálek v lokálním bulvárním škváru. Jediné, co je ochoten sdílet, je lože s mladičkou Martou, odhodlanou dívkou ze stejných novin, která se nenechá odradit jeho odmítavým vystupováním a i přes nejistotu v jeho činech se pokouší probourat se do jeho srdce a najít tam pro sebe kousek lásky. A i nějaké to temné tajemství.

Takto nevyrovnaně by mohli v jednom malém bytě žít delší dobu, pokud by jednoho dne Markovi nezavolal jeho informátor, že našel něco divnýho. Moc divnýho. Marek však neváhá. Místní bezdomovec jej už zavedl v minulosti k mnoha jiným dobrým tipům a vyráží do sklepa rozestavěného domu, kde nachází objekt svého dalšího psaní.

Brutálně umučené dítě.

Markův potemnělý osud dostává úplně jiný a náhlý směr. Najednou se ocitne tváří v tvář ohavnému činu a je vtažen do kolotoče dalšího dění rychleji, než by si přál. Jeho život se opět otočí a on jen nejasně tuší, zda je to tentokrát v jeho prospěch. Určitě to však nebude ve prospěch brutálního vraha.

Mladičká Marta však nezaváhá ani vteřinu a vynořuje se ze své upozaděné role, aby ukázala, že nejen Marek je silný a dokáže si poradit. V mladé ženě se probouzí netušená síla. Z děvčete se stává žena.

Ani jeden však v tu chvíli netuší, že pro další dny budou muset být oba mnohem silnější, než jak zpočátku situace vyžaduje.

Když jsem v minulém roce dočetla Vysokou cenu za lásku, trochu brutálnější pohádku z prostředí nádherných slovenských hor, netušila jsem, že příběh prozářený sluncem může mít tak temné pokračování. Hlavního hrdinu Marka Koudelku čtenář skutečně potká jako osamoceného vlka připraveného kohokoliv pokousat a jen nejasně může z řádků tušit, že Marek si na zádech nese velké břímě. Nejednou se zeptáte, kde je Andrea a proč je Marek zpět v Brně s Martou. Kde je Muráňská planina, kterou miloval a proč se plácá v bulvárních hnusech, když měl krásnou budoucnost před sebou.

Autor zodpovídá jednu otázku za druhou a neváhá kolem odpovědí i chvíli kroužit, aby je pak zasadil s ohlušující ranou.

Prásk, prásk, prásk. Události se sypou přesně ve stylu dynamiky minulého dílu a čtenář jen sleduje šokující odhalení jedno za druhým. Nejsou však ve stylu laciných senzací, naopak. Stejně jako Marek ucítíte bolest touhy vrátit události zpět a to nejenom v rámci hlavní zápletky knihy, která se bohužel opírá o skutečné události.

Pokud jste si však z minulého dílu oblíbili některé postavičky Muráňské planiny, nemusíte být smutní, autor jí zůstal věrný a dovolí vám zde opět nahlédnout, pokud však první díl neznáte, není nutné také smutnit. V knize jsou kurzívou uvedeny flashbacky, které čtenáři ty nejdůležitější momenty první knihy přiblíží bez dalších otazníků, ale na rovinu, pokud chcete mít čtenářský zážitek kompletní, po první knize se poohlédněte taky. Stojí to za to.

Příběh je psán z pohledu vypravěče a prioritně z města Brna, odkud Marta s Markem objíždějí další města a místa v rámci vzpomínek i vlastního pátrání a rozhodně tyto cesty nejsou zbytečné. Stejně jako v první knize se i tady autor nebrání myšlence sexu a erotiky a opět mohu říct, že vkusně. Ruku na srdce, kdo by byl ve vztahu jako kus ledu a ani v případě Marty a Marka si autor na nic takového nehraje. Navíc to mezi oběma hrdiny příjemně jiskří a jejich zážitky a příhody i mimo vraždu dítěte jim přidávají na přirozenosti a je jednodušší se s nimi sžít.

Najednou zjistíte, že jim v příběhu moc fandíte.

Kniha jako taková není chudá na akční scény a různá dějová vyvrcholení, ovšem závěr si opět autor připravil ve velkém stylu. Už teď mohu říct, že jestli se chystá další díl, rozhodně si jej nenechám ujít.

Marek Koudelka, obyčejný český chlap s bolavou duší, má šanci vám přirůst k srdci a jeho životní pouť také. Je snadné v něm poznat smutného souseda nebo něčího známého, se kterým se život nemazlil.

Zkuste mu tedy dát šanci, aby vám povyprávěl svůj příběh a sem tam někomu dal přes hubu.

Děkuji autorovi za možnost prožít další Markův příběh a kus životní pouti, opět to stálo za to.

Komentáře (3)

Přidat komentář

ahavelm
01.12.2021

Pokračování knihy Vysoká cena za lásku mě opět nezklamala a vřele ji doporučuji.

katy238
31.10.2021

Nebylo třeba obav, kniha je skvělá, psát tuto recenzi byla radost :-)


bohdan0402
31.10.2021

Děkuji za hezkou recenzi, měl jsem strach, jak to dopadne. :)