Modlete se za Rezavé panny

recenze

Rezavé panny (2023) 4 z 5 / assa
Rezavé panny

Příběh sledujeme z pohledu Phoebe, dívky, která se po téměř 30 letech vrací do svého rodného města poté, co je její otec přemístěn do pečovatelského domu. Prostřednictvím jejích vzpomínek se vracíme do 80. let, kdy byla Phoebe v pubertě a byla svědkem děsivých událostí, které na celé čtvrti napáchaly nevratné škody.
Rezavé panny jsou velmi zvláštní dílo, které je místy děsivé, místy nádherné, často melancholické a po většinu vyprávění depresivní. S jistotou může být zařazeno do žánru „body horror“, avšak větší děsivost než je pětice mutujících dívek zde vzbuzují lidé, kteří se uprostřed chřadnoucí clevelandské čtvrti, kde většina mužů přišla o práci díky uzavření místní továrny, snaží žít své životy, jako by se kolem nich nic zvláštního nedělo. Sledujeme totální rozklad společnosti, která se nedokáže podívat pravdě do očí.

Tyto řádky píši chvilku po přečtení a už teď tuším, že ve mně bude příběh ještě nějakou dobu rezonovat. Skvělou vychytávkou je seznam skladeb sestavený autorkou, který najdete na konci knihy. Pro rychlý přístup ke skladbám na Spotify nebo YouTube slouží přiložené QR kódy. Jak je známo, hudební podkres dokáže opravdové zázraky. Nejinak je tomu i v tomto případě a příběh tak můžete prožít daleko intenzivněji.
Na závěr je nutno dodat, že jsou Rezavé panny autorčinou prvotinou, za kterou získala hned dvě literární ceny. Tou první je prestižní Cena Brama Stokera (do dnešních dnů je Gwendolyn Kiste držitelkou celkem tří těchto cen) a tou druhou Cena This Is Horror za nejlepší román. Myslím, že to mluví za vše.

„Horor v podání Kisteové není sekera ani řeznický nůž. Je to skalpel, který řeže tak jemně a přesně, že hrůzu ucítíte, až když se vyřine z rány. Evokativní volbou slov v tomto románu zvýrazňuje atmosféru zmaru a vyvolává strhující děs, jemuž nelze odolat.“
Eden Royce, Hellnotes


Rezavé panny Rezavé panny Gwendolyn Kiste

Léto roku 1980, Cleveland, Ohio. Phoebe a její kamarádka Jacqueline právě ukončily střední školu, ale jejich budoucnost je temná a nejistá. Továrna za továrnou zavírá a rodiny čelí nezaměstnanosti a chudobě. Dívkám z Denton Street... více


Komentáře (0)

Přidat komentář