Matěj Mlynář počtvrté v hodně osobním případu

recenze

Hříchy otců (2022) 5 z 5 / LukBook
Hříchy otců

Již počtvrté přichází Matěj Mlynář, aby vyšetřil záhadný zločin v Jindřichohradeckém regionu. Tentokrát se bude jednat o velice osobní případ, takže se opravdu máte na co těšit. A jeho tvůrce Martin Stručovský své postavě rozhodně v Hříších otců nenechá nic zadarmo.

Původně sice chtěl dát oblíbený vyšetřovatel přednost rodinnému životu před stíháním zločinců, ale ti mu jen tak nedají pokoj. Nejdříve ho osloví starý známý, který je posléze nalezen mrtvý. Následně se navíc vrátí události z dávno zapomenuté minulosti a případ se začne vyvíjet v hodně osobní rovině. Nedá se tedy nic dělat, Matěj se do toho musí pustit s plnou vervou, a navíc někdy trochu nad rámec běžných vyšetřovatelských metod.

Celým jménem Martin František Stručovský píše už od svých třinácti let a na jeho tvorbě je to jednoznačně znát. Zápletky detektivní série navíc zasazuje do svého rodného prostředí a silný vztah k Jindřichovu Hradci dodává knihám na síle.

Nejnovější případ je poměrně spletitý, protože se vrací do minulosti a vlastně v něm Matěj Mlynář vyšetřuje hned několik zločinů. Postupem času začnete tušit nebo vám poté bude přímo řečeno, kdo je pachatelem některých z nich. Autor se tudíž nesnaží prvotně šokovat nečekanými zvraty a odhaleními. Nejzajímavější je postupná vyšetřovatelská práce, získávání důkazů a vlastně celkový postup ústředního hrdiny.

Jasně, nesmíte úplně hledět na každou věc, která je trochu méně uvěřitelná. Vzhledem k tomu, že už není policista (a vlastně ani soukromé očko), tak má stále poměrně hodně pravomocí a asi těžko by s ním mohli jeho kolegové spolupracovat v takové míře. Ale to vem čert. Mě se jeho přístup v duchu „pro spravedlnost udělám všechno“ prostě líbí. Navíc má tentokrát i hodně osobní důvody, což je samozřejmě největší hnací motor.

Stejně jako dříve jsou Hříchy otců vlastně poměrně temnou záležitostí. Svět zločinu je holt pěkně ostrá věc a tentokrát do něj navíc budou zapojeni i mladí lidé. Zločinecká banda je totiž v tomto případě poměrně velká, a tak bude tak trochu v napětí, kdo by za vším ještě mohl stát. Jak už jsem napsal, odhalení některých přijde poměrně brzy, ale dopadení samotných pachatelů už tak jednoduché nebude.

Hříchy otců prostě jsou skrz na skrz velice zajímavou detektivkou od jednoho z nejzajímavějších tvůrců tohoto žánru na českém literárním poli. Ono celkově v Jižních Čechách je velice silná komunita spisovatelů, která prostě umí psát o vraždách a jejich vyšetřovatelích. Za všechny zmiňme třeba Jirku Březinu, kterému rovněž nedávno vyšla pod nakladatelstvím Motto nová kniha.

I čtvrtý případ Matěje Mlynáře ovšem rozhodně stojí za pozornost. Jihočeský kraj je sice krásný, ale v knihách tohoto autora do něj pronikají zločinci toho nejhoršího kalibru. Naštěstí je tu onen bojovník za spravedlnost (i jeho neméně schopná krásnější polovička), kteří se s ním jako vždycky vypořádají.

A nebojte se. Autor si rozhodně nedává oddech a jeho nová knížka se už pomalu rýsuje. Ještě si na ni tedy budete muset chvíli počkat, ale Hříchy otců na vás už určitě čekají ve vašem oblíbeném knihkupectví.

Komentáře (0)

Přidat komentář