Magická cesta Amerikou

recenze

Nezdárný syn (2020) 5 z 5 / Kikina182
Nezdárný syn

Vítězství nad Pletichou mělo všechno spravit. Jenže tohle není příběh a tak Baz a Simon své šťastně až na věky nedostali. Simon už není Vyvolený a tak neví, kdo vlastně je. Proto se od Baze neustále vzdaluje a Baz netuší, co s tím udělat, aniž by na svého přítele příliš tlačil. Navíc se dějí zlé věci. Nebo aspoň Penny si tím je jistá. Myslí si, že se Agátě v Americe stalo něco zlého.

A tak se Penny vydává spolu s Bazem a Simonem na roadtrip, aby ji zkontrolovali. Je to příšerný nápad, jelikož Amerika je, co se magie týká, hotová divočina. Jsou tam bytosti, o kterých nikdy neslyšeli a pravidla, která neznají. Ale i přesto se na nebezpečnou cestu vydávají. Vypadá to totiž, že právě americké dobrodružství je přesně to, co teď Simon potřebuje.

Příběh je vyprávěn v ich-formě a střídají se v něm čtyři pohledy. Především se ke slovu dostávají Simon, Baz a Penny, ale některé kapitoly jsou i z pohledu Sheparda, který se v knize objevuje později.

Zvláštností na téhle knize je, že začíná epilogem a končí prologem. Nejsem si úplně jistá, jaký to má důvod, ale vzhledem k celému příběhu něco málo tuším a moc se mi tahle podivnost na knize líbí.

Stejně jako v případě předchozího dílu Nedej se i autorčiny knihy Fangirl jsem se do příběhu okamžitě začetla. Rainbow Rowell píše opravdu krásně. Její styl je lehký a čtivý, ale zároveň v něm není nouze o popisy ani o vhled do myšlenek a emocí hlavních hrdinů.

Když jsem dočetla Nedej se, nikdy jsem nepočítala s tím, že by autorka napsala nějaké pokračování, ale jsem ráda, že se tak stalo a mohla jsem si knihu přečíst. Nezdárný syn je totiž opravdu skvělé pokračování, které se jednak vymaňuje z té inspirace J. K. Rowlingovou, která byla jasně patrná v prvním díle, a pak také z té typické představy, že po šťastném konci už nic dalšího není.

Je to něco úplně nového a originální, zároveň v knize ale nechybí ani staré známé motivy. A stejně jako v případě první knihy, nejen že je plná lásky a magie, ale také je v ní obsažena i velká dávka humoru. A jedinečná je právě v tom, že se zabývá poznáváním sebe samého, uvědomování si své hodnoty a uspořádáním nejrůznějších vztahů. Sice to bylo naznačeno už v Nedej se, ale zdaleka ne v takové míře jako tady.

Většina hlavních postav je známá už z prvního dílu, takže se autorka nijak obšírněji nevěnovala jejich základnímu popisu, ale spíš jejich charakteristiku prohloubila. Pracovala s každou postavou, zaznamenávala její vývoj a nořila se hloub do jejího nitra.

V knize se ale objevilo i pár nových postav. Většina z nich měla v knize jen epizodní roli, takže autorka nabídla skutečně jen základnější popis. Ale těm, které se zdržely delší dobu, se jim samozřejmě věnovala více. Sice ne do takové hloubky jako u původních postav, ale rozhodně se nejednalo o pouhou povrchovou charakteristiku.

Jsem ráda, že Nezdárný syn u nás vyšel, protože jsem si jeho čtení neskutečně užila. A ačkoliv je kniha úžasná a reálně není nic, co bych jí mohla vytknout, tak osobně se mi o malinko víc přeci jen líbí první díl. Ale je to opravdu jen o kousek a nemám pro to žádné objektivní vysvětlení.

Pokud se vám líbilo Nedej se, určitě vám moc doporučuji i Nezdárného syna. A pokud jste ještě s touto sérií nezačali a máte ráda LGBT a magii trochu ve stylu Harryho Pottera, tak jí určitě dejte šanci.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Yoli.


Nezdárný syn Nezdárný syn Rainbow Rowell

Baz a Simon si mysleli, že vítězství nad Zlořádem Pletichou všechno spraví. Že to spraví láska… Jenže brát tohle vítězství jako konec byla chyba. Žádný konec není. Dějou se zlé věci, pak se přestanou dít, ale v hlavě dělají lidem ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář