Lusitania

recenze

Skleněný oceán (2020) 5 z 5 / Kikina182
Skleněný oceán

Sarah je americká spisovatelka, která před lety napsala oblíbenou knihu. Bohužel od té doby nepřišla s žádným nápadem a tak pomalu klesá její popularita i částka na bankovním účtu. Její jedinou nadějí je odhalit, co se v roce 1915 stalo na lodi Lusitanie, kde pracoval její pradědeček jako stevard. Ale aby to zjistila, nestačí jí jen kufřík po dědečkovi. Potřebuje nahlédnout do historie rodiny Langfordových. Vydává se proto do Anglie v naději, že jí John Langford odhalí tajemství, které jeho předkové skrývali skoro století.

V roce 1915 se na parníku plavila bohatá Američanka Caroline spolu se svým manželem Gilbertem. Ačkoli Caroline svého manžela velmi miluje, ten se jí straní. I přes veškerou její snahu je neustále odtažitější a odmítá s ní probírat věci, které by ji mohly nějak zatížit. Caroline je osamělá a chybí jí láska. Své dny ale tráví po boku starého přítele Roberta Langforda, který se jako jeden z mála zajímá skutečně o ní.

Caroline má u sebe vzácný dokument, kvůli kterému je na lodi Tess. Stejně jako mnohokrát předtím má za úkol dokument padělat. Tess nikdy neměla radost ze způsobu, jakým si vydělává na jídlo, ale neměla jinou možnost. Teď je ale odhodlaná splnit tento poslední úkol a začít úplně jiný život. Jenže brzy se ukáže, že tentokrát jde o mnohem víc než jen o neškodný podvod.

Dalo by se říct, že kniha vypráví příběhy tří žen, které se ve větší či menší míře prolínají. Příběh Sarah se odehrává v roce 2013 a je napsaný v ich-formě. V roce 1915 se pak odehrávají příběhy Caroline a Tess, které jsou napsané v er-formě.

Za touto knihou nestojí jedna spisovatelka, ale hned tři – Lauren Willing, Karen White, Beatriz Williams. Autorky mají podobný styl psaní, takže to na knize není vůbec poznat. Skleněný oceán je napsaná opravdu skvěle. Kniha je plná detailů, takže při čtení není problém ocitnout se uprostřed příběhu. Zároveň autorky všechno podaly opravdu zajímavě, takže jsem se během čtení ani chvilku nenudila.

U několika autorů se vždycky obávám toho, že se v knize objeví nesrovnalosti. V tomhle případě to však nebylo na místě. Autorky mají knihu promyšlenou do nejmenších detailů. Není tu nic, co by spolu neladilo nebo si do konce protiřečilo.

Příběh je zajímavý, neotřelý a především napínavý. Od samého začátku jsem četla se zatajeným dechem a snažila se přijít na to, co se bude dít dál. Ať už jsem se snažila odhadnout, jak to vlastně je se záhadou kolem parníku Lusitania nebo jsem jen přemýšlela o tom, jak dopadne milostní život hlavních hrdinek, mohla jsem nanejvýš tápat.
Autorky za sebou nechávaly drobečky informací, které ve mně vzbuzovaly zvědavost a na jejichž základě jsem různě spekulovala, ale až do posledních kapitol jsem stejně nepřišla na to, jak příběh skončí.

Nic by to však neznamenalo bez skvělých hlavních postav, na kterých si daly autorky opravdu záležet. Málokdy se stane, že se v knize objeví hned několik silných hlavních hrdinek, které skutečně mají co říct. Ale v tomhle případě se to povedlo. Navíc jsou všechny úplně jiné, ale svým způsobem jsou si podobné, což je na nich asi nejlepší.

Podobně jsou na tom i ostatní postavy. Autorkám nezáleželo na tom, jestli se jedná o hlavní nebo vedlejší postavy. Popsaly všechny do tak velké hloubky, jak jen v rámci příběhu mohly a udělaly z nich originální nezapomenutelné postavy.

V porovnání s tímhle příběhem na mě Titanic působí jako červená knihovna. Skleněný oceán je neskutečná kniha, které nemůžu absolutně nic vytknout. Autorky vytvořily opravdu fenomenální příběh, který nemá obdoby.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Jota.

Komentáře (0)