Lov začíná

recenze

Proti proudu (2019) 5 z 5 / Kikina182
Proti proudu

Gwen Proctorová zvládla zachránit sebe i své děti před sérovým vrahem a zároveň jejím bývalým manželem Melvinem Royalem. Jenže Melvinovi se podařilo utéct a tak to vypadá, že Gwen a její děti, Connor a Lanny, už nikdy nebudou v bezpečí. Obzvlášť, když mu pomáhá skupina hackerů, kteří mají stejný cíl jako Melvin.

Gwen už se ale nechce schovávat. Nechce spoléhat na policii a FBI, že ho dopadnou, protože sama moc dobře ví, že není jisté, kdo všechno stojí na jeho straně. A tak se vydává spolu se Samem, bratrem jedné z Melvinových obětí, na lov. Zatímco děti zůstávají bezpečně ukryté u jejích přátel.

Jenže nic není tak, jak to vypadá a nepřátelé mají mnoho es v rukávu. Intriky, které jsou proti Gwen neustále spřádány za účelem, aby jí nikdo nezbyl, neustále narůstají. Čím dál tím víc to vypadá, že vyhraje zlo v lidské podobě. Leda…?

Stejně jako první díl je i tento psán v ich-formě. Zásadní rozdíl však je v počtu vypravěčů. V případě knihy Na dně byl celý příběh z pohledu Gwen. U druhého dílu se však střídají pohledy Gwen, Sama, Connora a Lanny.

Podle mě je to opravdu skvělý tah, protože kniha toho tak může ukázat mnohem víc, než kdyby bylo vše z pohledu jen jedné osoby. Zároveň ji to ale činní mnohem emotivnější a skutečnější. A když se k tomu přidá autorčin čtivý styl psaní, díky kterému mizí stránky před očima, nemůžu v tomhle ohledu autorce nic vytknout.

Když jsem začala číst, říkala jsem si, že to ani náhodou nemůže být tak skvělé jako první díl. Oproti němu zněla zápletka tak nějak nudně. Ale autorka se jen rozjížděla. Čím dál jsem se v knize dostávala, tím zajímavější a napínavější byla zápletka. A i když tu chybí prvek tajemna, řekla bych, že autorka to více než vynahradila nečekanými obraty v ději.

Nakonec musím říct, že mi příběh přišel úplně stejně kvalitní a skvělý jako v případě prvního dílu. Opět se jedná o originální promyšlený a svým způsobem i nepředvídatelný příběh. Sice bylo od začátku všechno kolem příběhu průzračné, ale i tak nebyl příběh vysloveně předvídatelný. Autorka přichystala řadu překvapení, které bych opravdu nečekala.

Už v prvním díle mě zasáhlo, jak důkladně jsou postavy popsané. A to všechno vyprávěla pouze Gwen. Ale v tomhle případě je to mnohem lepší. Díky několika pohledům jsou postavy popsány ještě mnohem detailněji a to, jak od nich samých, tak i od ostatních postav. Díky tomu se autorka nemusela ani uchylovat k obligátním popisovým částem, všechno vyplynulo tak nějak přirozeně a spojením toho všeho vznikly opravdu věrohodné postavy.

Na druhý díl jsem se neskutečně těšila, ale zároveň jsem měla trochu obavy. Ale v tomto případě to bylo naprosto neopodstatněné. Proti proudu je pokračování, které prvnímu dílu dělá čest. Pokud jste tedy četli Na dně a kniha se vám líbila, tak určitě doporučuji i druhý díl. Já osobně se už moc těším na to, co si autorka pro Gwen přichystala ve třetím a čtvrtém díle.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Moba.

Komentáře (0)

Přidat komentář