Krást je prý strašně fajn, alespoň podle lapky Lili

recenze

Poklad tří králů - 1. díl (2019) / Schefik
Poklad tří králů - 1. díl

Dětský komiks to už dávno nejsou jen příběhy Čtyřlístku, nebo Kačer Donald, dnešní doba toho pro malé čtenáře nabízí mnohem víc. Vzpomenout tak můžeme například legendárního Kůstka, nestárnoucí Mumínky, či fenomenální Hildu. A právě do této společnosti míří i finský autor Janne Kukkonen s malou loupežnicí Lili, která se vydává po stopách Pokladu tří králů…

Seveřané měli vždy k dětským příběhům blízko. Ostatně, celá řada z nich se již zařadila mezi opravdové klasiky a i modernější příběhy ze Skandinávie mají rozhodně co nabídnout. V oblasti komiksu sice tato nabídka není tak široká, avšak každá vlaštovka se cení a tak se i my můžeme díky nakladatelství Fragment nyní podívat, jak si Finové představují ideální komiks pro děti. Ostatně právě vydaná novinka získala v domovském Finsku v roce 2017 cenu za nejlepší komiks roku. V tomto ohledu tak jde Kukkonen maličko ve šlépějích Luka Pearsona a jeho Hildy, dokáže se však malá Lili fenoménu poslední doby vyrovnat?

Jak už samotný název napovídá, autor nám v tomto komiksu představuje malou loupežnici Lili, která se snaží získat trochu toho uznání. Nikdo ji však pořádně nevěří a tak ji Velmistr cechu lapků zásobuje jen podřadnými úkoly. Lili se nakonec rozhodne vzít osud do vlastních rukou a tak se za pomoci menší lsti dostává k jedné náročnější misi, která bude pro tuto malou lapku skutečnou výzvou…

Lapka: Poklad tří králů je úvodním dílem chystané trilogie a tak již teď se sluší upozornit, že tato kniha vás pravděpodobně po příběhové stránce moc neuspokojí. Nejen že se zde teprve seznamujeme se samotným prostředím a postavami, ale dříve než se začne vlastně něco dít, je konec. Ten je navíc vskutku otevřený a obsahuje pořádný cliffhanger, díky kterému prostě budete okamžitě potřebovat další díl. Na ten si však budeme muset ještě počkat. Naštěstí jej má Fragment už v přípravě a měl by vyjít v průběhu října. Tím by se zdánlivě mohl vyřešit jeden problém, který s touto knihou můžete mít. Stále je zde ale pár vcelku podstatných ALE, které Lapku v očích některých čtenářů budou možná maličko srážet.

Největším problémem tohoto komiksu je patrně fakt, že vlastně sám neví, na koho přesně cílí. Doporučený věk je sice od 10 let, osobně si však nejsem úplně jistý, že bych malou Lili dával svým dětem za vzor, jako například Hildu. Lapka se totiž od běžné dětské produkce značně odlišuje. Zatímco se naprostá většina dětské literatury snaží děti určitým způsobem vzdělávat, jít jim dobrým příkladem, či aspoň poskytnout dobrou zábavu, která však nebude nikterak pobuřovat, Kukkonen se rozhodl jít zcela jiným směrem. Přináší nám hrdinku, která se ve čtenářích snaží vyvolat pocit, že kradení je vlastně docela fajn. Ano, desetileté děti by přeci jen měli mít dostatek rozumu aby vše pochopili, stejně to ale působí maličko zvláštně. V tomto ohledu však nechci vynášet unáhlené soudy, přeci jen zatím máme před sebou pouze první knihu. A tak je docela dost dobře možné, že naše hrdinka projde určitým progresem a toto směřování se změní.

O něco větší problém mám však se samotným jazykem. Upřímně nevím zda dané výrazy používá i samotný autor v originále, či jsou pouze výsledkem přehnané kreativity překladatelky Jitky Hanušové, jisté však je, že určité výrazy bych přeci jen v knížce pro malé čtenáře tak úplně nečekal. Vcelku záhy se tak dozvíme, že holčička ještě nemá kozy, nebo že je už skoro zralá na bordel. Jako vážně? Navíc se dost často dostáváme do situace, kdy se dost často přeskakuje mezi spisovnými a nespisovnými výrazy a nepůsobí to zrovna přirozeně. Jak jsem ale již zmiňoval, originál před sebou nemám a navíc neumím finsky, takže nedokáži plně posoudit, kde tento problém vlastně vznikl.
Abych však jen nehanil, tak je potřeba uznat, že ačkoliv se jedná o začátek série a v podstatě se zde zase tolik nedozvíme, příběh rozhodně nenudí. Má příjemný spád a těch 96 stránek uteče jako voda. Ostatně, co také jiného čekat od komiksu, že. Největší plus a hlavní tahák této knihy však zatím bude pravděpodobně pouze samotná kresba. O tu se stejně jako o scénář tohoto komiksu postaral sám Janne Kukkonen. Jeho styl je na první pohled vcelku líbivý a skvěle souzní s věkovou kategorií, pro kterou je tento komiks určen.

Druhé Hildy se tak díky lapce Lili patrně nedočkáme, avšak odsoudit ji k naprostému neúspěchu také zatím nelze. Na závěrečné soudy je zatím příliš brzy a nám tak nezbývá než počkat, co přinese druhý díl. Zatím jsou však mé pocity z tohoto kousku mírně řečeno rozporuplné.

HODNOCENÍ 2,5 AŽ 3 *

Komentáře (0)

Přidat komentář