Krásná učebnice

recenze

Tai-či: taj-czy cjuaň: škola dřímajícího tygra (2004) / RenataP
Tai-či: taj-czy cjuaň: škola dřímajícího tygra

Kniha obsahuje DVD, na kterém se dopodrobna seznámíme se základními tai či cviky a nasajeme atmosféru, kterou knižní verze není schopna pojmout. Ale i tak - kniha je zaměřena na základní informace, a především cviky. Hezky i s obrázky, takže už jen při pohledu na jednotlivé cviky si tělo lebedí. A co až když cviky vážně zkusíte!
Atmosféru, kterou autor knize dal, nemůže nic jen tak napodobit. Kromě praktické učebnice cvičení a filozofie (to je většina knihy) tu je ještě sem tam okořeněno zkušenostmi autora, legendami a příběhy, které jsou jako voňavé koření, jež nás zavede do starobylé Číny a díky tomu se můžeme uvolnit do pravého prožívání tai či.

Nedostatky? Snad jen u knihy takového tématu by vůbec neškodila čtyřstastránková bichle, protože toho, co tu je a co budete jako čtenář hltat, není nikdy dost...

Výhody? Především názornost, kterou se autor snaží přiblížit ještě o kus víc v DVD. Přesto souhlasím s tím, že dokud nemáte opravdu dobrého učitele po ruce, tai či vždycky jenom "ochutnáte".

Doporučila bych knihu jak začátečníkům, tak i pokročilým, přesně tak, jak je psáno v anotaci. Je parádní pro shrnutí toho, co už pokročilí znají. A je úchvatná v tom, co vám o tai či řekne, jste-li tímto uměním ještě nepolíbení. Doslova vás uchvátí vůní exotiky a slastného protažení těla.
Pomaličku začnete nasávat filozofii tai či...


Tai-či: taj-czy cjuaň: škola dřímajícího tygra Tai-či: taj-czy cjuaň: škola dřímajícího tygra Boris Tichanovský

Taj-czy cjuaň, které se v češtině většinou používá v trnskripci tai-či, je jedním z nejpopulárnějších čínských bojových umění s velmi dávnou historií, sahající až do počátku letopočtu. Po většinu své existence bylo udržováno v taj... více


Komentáře (0)

Přidat komentář