Krásná titulní strana knihy s prázdným obsahem

recenze

Než přijde kat (2020) 1 z 5 / KPetruse
Než přijde kat

V dalším díle českého autora, jež píše historické detektivní romány se setkáme se soudním písařem Lukášem Troblem z Květnice. Zavádí nás do Prahy do období panování Rudolfa Habsburského, jež má rád krásné ženy, drahé věci a alchymii.
V první části se dozvídáme o problému, jež mají pražští Židé a to, že se jim ztrácí z hrobů nebožtíci. A tak je požádán o pomoc právě soudní písař Lukáš Trobl z Květnice.
Zpočátku se začíná příběh vyvíjet zajímavě, barvitý jazyk autora však narušují vulgarismy, o nichž se domnívám, že jejich slovník vznikl až v současnosti a zajisté jej nepoužíval ani císař. Oslovování císaře „Rudánku“, inu toto slovní spojení se nehodí ani do laciného románu červené knihovny. A opět vulgarismy, které jsou v celé knize, jsou tak nevhodné, do očí bijící.
Co má s vyšetřováním společného společná noc Lukáše Trobla z Květnice s milenkou Rudolfa II. hraběnkou Stradovou, které má předat list od císaře? Zde čtenář tápe a marně hledá souvislosti s vyšetřováním zločinů. Zřejmě jde jen o to, aby autor dále mohl rozvíjet své sexuální chutě.
Ale abychom se vrátili k pátrání po pachatelích – Lukáš Trobl hlídá na hřbitově, aby zjistil, kdo vykopává hroby Židů a krade mrtvoly. V noci narazí na 2 podezřelé osoby – jedna z nich uteče, druhá se mu však postaví a Lukáš se musí bránit se zbraní v ruce. Nakonec boj skončí nerozhodně, jen Lukáši zůstane v ruce kus látky z pláště zloděje.
Ráno se spolu s Kordulou vydají do hostince pátrat po podezřelém, bohužel došlo k vraždě- lupič byl nalezen za bílého dne s kudlou v zádech.
A rozjede se pátrání, do kterého se chce zapojit i Troblova snoubenka Kordula, tu však unese mnich Servác, jež je podezřelý z vraždy. Žádá vysoké výkupné za Kordulu.
Jednoduchý děj, který je v knize popsán vede k zamyšlení, proč byla kniha vůbec napsána. Detektivní případ téměř žádný, zato postelovými scénami a vulgárními výrazy naplněn.
Za mě čtení na vyčistění hlavy, nečekejte žádné detektivní zápletky, zvláštní rozuzlení. Tím kniha neoplývá.
Doporučila bych, aby se pan autor věnoval jinému druhu literatury, kde by více uplatnil vulgarismy, hrubé chování i nechutné sexuální scény, jež se do tohoto druhu literatury nechodí. Je smutné, co vše dokáže vydavatel vydat a vydávat toto dílo za historickou detektivku je opravdu tristní.
Prosím autora, aby nás ušetřil dalších takových děl, ať prosím píše jiný žánr, jež mu je bytostně bližší a určitě si najde své čtenáře, ale jako autor kriminálních historických příběhů, tak to mu opravdu nejde.
Jestliže se autor jednou vyjádřil, že nemá rád psaní, proč tak činí? Není to zbytečná práce, která možná naplňuje uspokojením jeho, nikoliv však čtenáře?

Komentáře (0)

Přidat komentář