Než přijde kat přehled

Než přijde kat https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424872/bmid_nez-prijde-kat-3Eq-424872.jpg 3 26 26

Primas pražského Židovského města Markus Mordechaj Maisel se obrací na písaře zemského soudu Lukáše Trobla z Květnice, aby vyšetřil záhadné krádeže mrtvol ze židovského hřbitova. Nedlouho poté Lukáš v jedné pražské krčmě vyslechne debatu císařských důstojníků, kteří se chtějí zbavit vrchního velitele císařského vojska v Uhrách, polního maršála Heřmana Rusworma. Soudní písař maršála jako svého přítele varuje, ale ten bere jeho varování na lehkou váhu. Zároveň tím Lukáš na sebe přivolá nenávist části důstojníků, stranících maršálovu konkurentovi, generálu Giovanni Belgioisovi a musí se před nimi skrývat. Po nočním hlídání na židovském hřbitově se mu sice nakonec podaří odhalit lupiče mrtvol, krátce nato je však unesena jeho snoubenka Kordula. Dramatický děj vrcholí jejím osvobozováním a také vzájemným soubojem maršála Rusworma a generála Belgioisa. Rusworm při něm Belgioisa zabije, ale protože císař Rudolf II. souboje zakázal, je maršál uvězněn v obávané Daliborce na Pražském hradě. Podaří se Lukášovi zachránit maršála před popravou? A pomůže mu v tom císařova milenka Kateřina Stradová?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Než přijde kat. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

Misabi
17.02.2024 4 z 5

Mne se to líbilo. Zajímavý příběh a několik dějových linií.

Ladinek
20.08.2023 3 z 5

(SPOILER) Na to, že alkoholik Trobl nic nevyšetří a řešení se objeví jaksi samovolně, jsem si už zvykl. Ale zde autor ještě navíc zcela zamichal s historickými skutečnostmi. Například maršál Russworm byl popraven asi dva roky poté co Rudolf vyměnil komořího a také jej nepopravil kat Jaroš, ale jeho nástupce Mydlář. A popravdě mi moc nedává smysl proč se autor uchýlil k takovému ohýbání historie, protože pro ten příběh to zdaleka nemělo zásadní význam. Jako zábava to ujde, ale historické poučení v tom rozhodně nehledejte.


Tiama
01.08.2023 2 z 5

Ráda bych napsala, že Lukáš něco vypátral, ale on vlastně hlavně nasával nebo myslel na ženské. Ten zbytek času se buď bil nebo utíkal a jestli něco zjistil, tak to byla spíš náhoda.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Než přijde kat v seznamech

v Přečtených38x
ve Čtenářské výzvě2x
v Knihotéce59x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit4x