Král na vodítku

recenze

Podlý král (2019) 5 z 5 / Kikina182
Podlý král

Cardan je už pět měsíců králem, ale ve skutečnosti to není on, kdo tahá za nitky. Lidská dívka Jude ho má v plné moci. Cardan nemá jinou možnost, než plnit veškeré její příkazy a nechat jí tak v podstatě vládnout v království. Alespoň dokud neuplyne rok a den. To ovšem neznamená, že se nesnaží Jude dovést k šílenství svým chováním.

Jude nejenže musí neustále sledovat Cardana, aby neudělal něco, co by mohlo ohrozit jeho život či postavení a tím zmařit všechno, o co se Jude snažila, ale také se musí vypořádat s nebezpečím, které se objevují všude kolem ní. Nejděsivějším úkolem pro ni však bude poprat se s tím, co pro ni nový král začíná znamenat.

Stejně jako první díl je kniha napsaná v ich formě z pohledu Jude. Do Krutého prince jsem se začetla v podstatě hned a jinak tomu ani nebylo v případě Podlého krále. Pokud něco, tak jsem se v tomto díle ztratila snad ještě víc, než v tom předchozím. Chvilku jsem četla a najednou byla polovina knihy za mnou. Kniha mě dokázala pohltit tak, že jsem si toho v podstatě nevšimla a to je u knihy vždycky velkým přínosem.

Po konci Krutého prince jsem neměla ani nejmenší ponětí, jak by mohl příběh pokračovat. Ale i kdybych nějaký skromný odhad měla, tak skutečnost by ho absolutně překonala. Všechno, co se v téhle knize stalo, bylo pro mě opravdu velkým překvapením. A o to větším, že Holly Black schválně utrousila pár vodítek k tomu, co se stane, ale stejně jako postavy jsem je nedokázala rozluštit.

Příběh je opravdu neskutečně originální a úžasný. Je vidět, že autorka má všechno promyšlené, nic zbytečně nenatahuje ani nezdržuje. Takhle promyšlený a nepředvídatelný příběh jsem už hodně dlouhou dobu nečetla a jediné co můžu udělat je zatleskat autorce. Podlý král si to skutečně zaslouží.

Příběh by ale nebyl kompletní bez postav, které jsou také neskutečně dokonalé. Nových se tu objevuje jen několik, ale i staré postavy si nachystaly velká překvapení. Autorka odhalila v knize nejrůznější stránky všech postav, díky čemuž pro mě nebyl problém některé pochopit, některé si ještě víc zamilovat a některé si ještě víc znenávidět.

Podlého krále rozhodně nemůžu označit jinak než za perfektního. Všechno by mělo mít nějakou chybu, ale v tomto případě tomu tak skutečně není. Podlý král je kniha, která vás pohltí a nakonec vám až do dalšího dílu zlomí srdce (vážně doufám, že jen do dalšího). Pokud si tedy po přečtení Krutého prince nejste jistí, jestli si přečíst pokračování, tak vám ho můžu jen a jen doporučit.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.

Komentáře (0)

Přidat komentář