Kontraverzní kniha?

recenze

Kdo se bojí Smrti? (2011) / RenataP
Kdo se bojí Smrti?

Nemáme to tu úplně lehké, možná je skutečně Země nejtěžší planeta pro život. A tady se začíná rozplétat klubko černé vlny, která uvolňuje, objasňuje a záměrem autora bylo zbavit nás strachu. Vlastně ze života jako takového. Jaká je anatomie lidské duše, jaké jsou zákonitosti vesmíru, ale i Země, to všechno se tu dozvíme ve strhujícím rozhovoru, který vedl autor s temnou bytostí, která má být naším průvodcem po celý život.

Kdoví, jak to je… Jan van Helsing nám tu popisuje svou vlastní životní zkušenost a je to možná zásadní kniha jeho spisovatelské kariéry. V jiných svých knihách popisuje různé konspirační teorie, odkrývá jedinečné pohledy pod pokličku světovlád, ale tady se pustil do svého vlastního života, svých zkušeností. Popsal to, co zažil.
Právě tento rozhovor. Kniha je na světě již několik let, ale stále má svým čtenářům co říct. Rozhodně bych ji doporučila jak milovníkům Jana van Helsinga, protože se přece jen od dalších trošku odlišuje hlubším tématem o lidské duši i různých entit kolem nás, i osobními zkušenostmi, ale také těm, kteří se s tímto německým autorem setkávají poprvé. I pro mne byla tato kniha prvním setkáním a i když to pro mne byla velice pragmatická kniha, dá se říci, že autor splnil to, co sliboval. Cílem je pochopit lidskou duši, pochopit svět kolem nás v neviditelných širokých souvislostech a pěkně do toho všeho zapadnout s optimismem. Probouzí chuť se probudit, žít a být šťastný.
Tak schválně, jak bude působit na vás?
Chce to kus odvahy, a kus pokory.
Ukázka:
„Zvu vás tedy na novou a neobvyklou cestu. Samozřejmě, pokud chcete, můžete setrvat ve starých způsobech myšlení. Jestliže máte zájem vydat se společně se mnou do nových oblastí, tak vás srdečně vítám v klubu duchovních dobrodruhů. Pojďme tedy k věci a já se vám provokativně zeptám: Snad nemáte strach?“
A tím se otvírají kapitoly této knihy, u které se vám bude tajit dech, téma silné, navazující často i na různé mýtické představy, kde se dá říci, že kamkoliv se historii vydáme, nacházíme mnoho styčných bodů.
A Jan van Helsing v tomto rozhovoru vše probírá do nejmenších detailů.
Jakou má kniha atmosféru? Čekala bych temnou a smutnou, ale je spíše tajemně zvídavá, leč samozřejmě, co čtenář, to názor.
Snad jen mi dojem kazí to zobrazování postavy, moc temné, moc strašidelné. To prostě tomu tvorovi s kápí neodpářete. Toho nedokáže lidská duše milovat, pokud tedy není trošku psycho do hororů.

Popelky.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář