Koho zasáhne Instant karma?

recenze

Instant karma (2021) 4 z 5 / Suzanne
Instant karma

Prudence si během jednoho karaoke večera v místním podniku zazpívá písničku Instant karma od Johna Lennona, upadne a uhodí se do hlavy. Jenže následně zjistí, že získala nadpřirozenou schopnost, tedy dar karmické odplaty. A Prudence se okamžitě a s nadšením pouští to trestání lidí, kteří se podle ní chovají špatně…

Jejím největším problémem, který se ostatním zdát malicherný, je projekt z biologie, ze kterého dostala špatnou známku a zkazila si tak studijní průměr. A to je pro Prudence, která tvrdě dře, zakládá si na efektivitě a chce být ve všem nejlepší, naprosto nepřípustné. Jenže s tím jde v ruku v ruce další problém – a tím je její studijní partner Quint Erickson, se kterým se nesnáší. Učitel Prudence nabídne, že během letních prázdnin můžou projekt přepracovat, ale Quint další spolupráci razantně odmítá. Jenže Prudence se nehodlá vzdát – i kdyby kvůli tomu musela dobrovolničit v záchranném středisku pro mořské živočichy…

Prudence je ambiciózní a snaživá, má pověst holky, co se neumí bavit a nikdo ji vlastně nemá příliš v lásce. Navíc věci poměřuje jen svým vlastním měřítkem, dokáže být sebestředná a sobecká a tou karmickou odplatou začne brzy páchat víc škody než užitku a odmítá si to připustit. Při práci v záchranném středisku ale začíná přicházet na to, že jsou důležitější věci než známky, že nic a nikdo není takový, jak na první pohled vypadá, a že ta záležitost s karmickou odplatou je mnohem složitější, než se na první pohled zdá. A taky že Quint toho v sobě skrývá mnohem víc, než by ji kdy napadlo, což ale platí oboustranně.

Marissa Meyer je zkušená autorka, která čtenáře v sériích Měsíční kroniky a Renegáti přesvědčila o tom, že dokáže přinášet do žánru young adult literatury originální nápady a promyšlené a dotažené příběhy. Instant karma v sobě má sice lehký náznak nadpřirozena, ale jinak se jedná o čistokrevnou young adult romantiku, což je úplně jiný žánr, než kterému se doposud věnovala. Nicméně i v Instant karmě dokazuje, že dokáže zpracovat asi opravdu každý žánr a nápad.

Marissa Meyer jako vždycky píše extrémně čtivě, takže není problém knihu zhltnout za jeden nebo dva večery. Kniha je založená na hate-love vztahu, ale i ten dokázala poctivě a nápaditě zpracovat. Příběh proto zasadila do prostřední záchranného střediska pro mořské živočichy, které má perfektně nastudované. V knize nechybí ani trocha filozofování nad dobrem a zlem, uvědomění si, že v našem životě nic není jen černé a bílé, příjemný humor, popkulturní odkazy, které nepůsobí samoúčelně, nebo téma ekologie. Ale i to autorka dokázala zpracovat velmi nenásilně a lidsky s tím, že člověk ani to konání dobra nemusí hnát do extrémů. Také ten nadpřirozený prvek je do Instant karmy zakomponován dostatečně šikovně, aby nerušil ani čtenáře, kteří nemají nadpřirozeno v oblibě. Přesto je tam tak trochu navíc, protože v druhé polovině knihy ustupuje do pozadí, jako kdyby na něj i sama autorka tak trochu pozapomněla.

Instant karmu můžu vřele doporučit, protože je to chytrá, poctivě napsaná romance nejenom pro náctileté s uvěřitelným hate-love vztahem a okořeněná originálním prostředním záchranného střediska pro mořské živočichy. Nicméně přeci jen ty re-tellingy slavných pohádek a vůbec fantasy a sci-fi autorce sedí víc. Instant karma je prostě jen dost dobrá, což samozřejmě stačí, ale kdo knihy od Marissy Meyer zná, tak ví, že to autorka umí ještě líp.

Komentáře (0)