Kód růže, výborný historický román

recenze

Kód růže (2022) 5 z 5 / renulka16
Kód růže

Kód růže je výborný historický román založený na skutečných událostech.

Setkáváme se zde se dvěmi časovými liniemi. Jedna je z roku 1940, kdy zuří druhá světová válka a Británie se připravuje k boji s nacistickým Německem. Odehrává se to v kryptografickém pracovišti v zámečku Bletchley Park (na první pohled to vypadá spíše jako ústav pro choromyslné), kde se nejbystřejší lidé snaží dešifrovat nepřátelské zprávy na stroji Enigma. Zde se setkáváme taky s hl. hrdinkami, Oslou, Mab a Beth a sledujeme zde jejich vývoj a jejich střety.

Druhá časová linie se odehrává o sedm let později, tedy v r. 1947, kdy se chystá královská svatba princezny Alžběty a prince Filipa, který je t. č. bývalým přítelem Osly. Beth se nachází v ústavu pro choromyslné, protože se údajně zbláznila.

Velmi obsáhlý příběh, který jsem přečetla za 3 večery a ani nevím jak. Kniha je tak čtivá, že nešlo to rozkouskovat více. Dozvídáme se zde o tom, jak fungovaly za války dešifrovací stroje a obdivuji každého, kdo je dokázal ovládat. Taky jak bylo těžké tam pracovat, fyzicky, psychicky. Nikomu nesměli prozradit co se tam děje, ani co se dozví ze zpráv, což je příčina, proč se na tolik let přestali Mab, Beth a Osla kamarádit.

Příběh o válce z jiného pohledu obyčejných lidí, bez koncentračních táborů, dozvídáme se zde nové věci, tedy alespoň já. V závěru autorčiných slov se dozvíme také to, co je v příběhu fikce a co je pravda, taky jsou tam fotky dešifrovacích strojů. Nechybí zde ani romantická linka, takže já jsem naprosto spokojená.

Pokud rádi čtete válečné romány, tento vám ráda doporučuji, určitě nebudete litovat.

Komentáře (2)

Přidat komentář

renulka16
25.08.2022

Fidibus, díky za názor. Ale, je to napsané v anotaci, tak si myslím, že si to lidi určitě přečtou tam.

Já jsem se ve střídání časů a postav neztrácela, naopak mi to vyhovovalo.

Fidibus
24.08.2022

"Je t. č. bývalý přítelem... Kniha je tak čtivá, že nešlo to kouskovat více..." Mně celá recenze spíš připomíná školní cvičení, nezlobte se. Co takhle zmínit důležitou drobnost, že se kolem Enigmy vyskytoval zrádce a právě kvůli němu, ale nejen proto, se ocitla Beth v léčebně a popravdě v nebezpečí? Jde vlastně o historickou detektivku... Příběh i námět knihy je moc pěkný, akorát se člověk v přeskakování mezi postavami a časy trochu ztrácí. Je zde vylíčen život a lásky hlavních hrdinek, ale i mnoho dalších postav k tomu. Zajímavá je připomínka zachování vojenského tajemství, které si ti lidé nesli celý život s sebou.