Kniha pro začátečníky i pokročilé milovníky a milovnice domácího pečení

recenze

Ruce v mouce: Domácí pečivo s kváskem i droždím (2017) 5 z 5 / Klivan
Ruce v mouce: Domácí pečivo s kváskem i droždím

Autorka, která se roky věnuje pečení a nezištně poskytuje rady na facebookových stránkách ve skupině Pečem pecen nebo ve skupině Pečem pecen - sladké, se rozhodla vše, co zná a ví, poskytnou v této knize všem začínajícím i pokročilým pekařům a pekařkám.
Začíná popisem surovin, potřebných k pečení, aby v další kapitole Žitný kvásek podrobně popsala proč péct s kváskem, jak si ho doma založit i jak ho uchovávat.
Obsah kapitoly Kváskový chléb je jednoznačný.
V další kapitole Kváskové pečivo (sladké i slané) se čtenáři dovědí, jak upéci dalamánky, mazanec a řadu podobných výrobků.
Po kapitole o Perfermentech následuje kapitola Chleby s droždím, kde jsou postupy a recepty na pečení chleba s pomocí droždí.
Po kapitolách Bagety, Rohlíky, Dalamánky,večky, žemle a bulky plné receptů na drobné pečivo si můžete vybrat něco slaného v kapitole Tyčky, placky, pizzy a jiné nebo naopak sladkého v kapitole Kynuté sladkosti.
V kapitole Letem světem si můžete vybrat ze třinácti receptů světové nabídky.
Abychom nebyli jen o suchém pečivu, závěrečná kapitola Co na chleba, k pečivu nabízí recepty na další domácí speciality.

Kniha je psána srozumitelnou formou tak, aby ji mohli používat i začínající pekaři a pekařky. Základní recepty jsou popsány podrobně a doplněny řadou fotografií. Pro ty, kteří tápou v pojmech, je na závěr připojen Rejstřík některých pojmů.
I pokročilí se mohou přiučit, třeba jak na pečení s tangzhongem nebo starým těstem.

Rady např. Lednicové kynutí těsta, Když kvásek nepracuje podle představ nebo Jak udělat z kváskového receptu recept s droždím a naopak, jsou neocenitelné tím, že je potřebujete rychle a v okamžiku, kdy máte ruce od mouky a nechcete mít mouku v klávesnici notebooku.

Že si kniha našla své místo na trhu svědčí to, že byla velmi rychle vyprodána a stala se druhou nejprodávanější knihou.

Komentáře (0)

Přidat komentář