Kniha, kterou posypal hvězdný prach - český historický román

recenze

Kniha, kterou posypal hvězdný prach (2023) 4 z 5 / Kizuizi
Kniha, kterou posypal hvězdný prach

Píše se rok 1874 a v nakladatelském prostředí to směřuje k velké sázce o tom, kdo vydá úspěšnější knihu. Max Alfred si knihy, které chce vydat, pečlivě vybírá, kdežto Jonatan Bartoloměj snad vydá vše, co mu přijde pod ruku. Max má na splnění úkolu dva měsíce, Jonatan týden. Jak nakonec dopadne ona sázka, která byla původně myšlena spíš jako provokace, ale stává se z ní opravdové drama?

Anotace mě tentokrát hodně nalákala, a tak když mi autorka knihu nabídla, v podstatě vůbec jsem se nerozmýšlela, i když jsem si moc nedokázala představit, co mě vlastně čeká.

Kniha, kterou posypal hvězdný prach je ovšem krásné čtení. Krásné hlavně díky jazykové formě, kterou je kniha psána, ale i je to milý příběh, který je místy úsměvný, nechybí mu nadsázka, přiměřená ztřeštěnost, ale také mnoho nečekaných a dramatických zvratů. A jako velký bonus počítám i ilustrace od Jana Gemrota, které příběh nádherně doplňují.

Kniha je rozdělena na čtyři části, kde se postupně dozvídáme nejen o životech hlavních aktérů, ale také se stupňuje napětí s blížícím se termínem konce sázky. Původně humorně vyslovený "vtípek" mezi rivaly nabírá na síle a Maxe i Jonatana přivádí skoro k šílenství jednání "protivníka". Zde se pak čtenář dočká mnoha zajímavých "reklamních triků", které mnohdy pobaví. Za zmíňku stojí i fakt, že se autorka nebála sama vstupovat do děje a místy lehce okomentovat probíhající dění.

Jak jsem již zmínila, kniha je krásná a já jsem s ní velmi spokojená. Příběh se mi moc líbil, párkrát mě i velmi překvapil a v podstatě mu není skoro co vytknout. I když... trochu mi vadilo střídání oslovování křestním jménem a příjmením - může to trochu mást. A já za sebe bych uvítala kratší úryvek knihy v knize. (Teď nevíte co myslím, že? Jakmile přečtete, pochopíte.)
To jsou ovšem úplné drobnosti a já Vám tuhle knihu mohu jedině doporučit.

Malá aktualitka: kniha je momentálně vyprodána (což už také mnohé vypovídá), ale není třeba truchlit, pokud ji ještě nemáte - dotisk je v přípravě, a tak si i Vy budete moct tenhle milý příběh přečíst.

Za recenzní knihu moc děkuji autorce

Komentáře (0)

Přidat komentář