Kluk spolkne pointu

recenze

Kluk spolkne vesmír (2019) 3 z 5 / katy238
Kluk spolkne vesmír

Některé knihy se k Vám dostanou zvláštními cestami, a pokud by tato neležela v Marakéši na nočním stolku našeho nového kamaráda, odvažuji se říct, že bych se k ní zřejmě nikdy nedostala. Ale příležitost může dělat i čtenáře, a protože mi na dlouhé cestě začalo povážlivě docházet čtivo v zemi, kde jsem negramotná, poprosila jsem majitele knihy o dobrý skutek a on mi rád vyhověl. Kniha se přesunula z jedné motorky na druhou k úlevě svého majitele. Moto-kufry nejsou nafukovací, dobrý skutek platil na obě strany.

K příběhu samotnému. Vypráví jej mladší ze dvou bratrů Eli Bell, jehož starší bratr August nemluví, máma se probíjí životem s jehlou v ruce (není švadlena), svého vlastního otce neznají a mámin přítel Lyle je jejich rytířem v bílé zbroji (heroin je taky bílý). Mají chůvu Slima, což je veterán a hvězda kriminálu a nyní jejich výrazně postarší opatrovník a údajný vrah taxikáře. Jejich život probíhá na vícero australských adresách, narušují jej příšerné události v souvislosti s emoční nestabilitou jejich rodičů a různých opatrovníků a nejvýraznějším problémem jsou drogy, síť jejich prodeje a zapojení do toho všeho ze strany vážených občanů.

Ti jsou totiž na rozdíl od Eliho okolí bez poskvrnky, a když Eliho dosavadní sny rozdrtí jeden takový zásah naštvaného dealera a jeho mlátičky, Eli přijde o více než jen svou dětskou nevinnost. Nezbývá, než vzít osud do svých rukou, posbírat to málo, co mu na světě ještě okolnosti zanechaly a pokusit se udělat z toho to nejlepší, co zbývá. A mimo jiné si také zkusit plnit své sny, které byť se zdají nereálné, jsou tím pravým hnacím motorem, jaký klukovi ze špíny předměstí Brisbane ještě může zbývat.

Co k příběhu dodat. Nitky jsou na první pohled těsně propojené, že bez hrozby odhalení pointy děje lze více napsat jen málo, na druhou stranu jsou jednotlivé části a zásadní zvraty od sebe stylisticky tak vzdálené, jako by šlo spíše o knihu povídek s různým obsahem, než o souvislý příběh. Autor se zmítá mezi existencionálními úvahami o životě, nevlídnosti života ve stínu drog, vnímání tohoto světa malými dětmi, a když už je květnatého opakování slov až přespříliš, pokusí se rozjet bezva thrillerové rozuzlení, které je sice opravdu výborné, ale působí dojmem, jako když jíte nedochucené jídlo a na jeho konci to psychicky nevydržíte a zlijete jej kečupem pro lepší požitek. Je to divné a většina přihlížejících to odsoudí. Ale vy to nakonec ani tak neřešíte, hlavně, že se to nějak stráví.

Po zkušenostech v Clayově mostě jsem už vnímala signály, že příběh je z Austrálie, nikoliv z amerického středozápadu, abych se vyhnula rozčarování ve třetině knihy, ale srovnání s touto knihou jsem se neubránila. Také předměstí. Také slabá sociální skupina. Také vystěhovalecká otázka identity. Jenže… V Clayově mostě šlo čistě o pocity bratrů, kteří zůstali na život sami a museli se s ním poprat po smrti své milované maminky a útěku tatínka. Eli Bell a jeho prazvláštní rodina se točili ve vírů vlastních sra..ek a nikam se nedostávali, jen hloub do nich. Postup a duševní vyzrávání se jim nedalo věřit, a když už měl autor s nimi slitování a poslal jim naději, bylo to tak křečovité, že se jim to nedalo ani přát.

Kluk spolkne vesmír není nejhorším čtením, jaké Vás může potkat, ale pokud se neradi nimráte v nesmyslech, nehledáte významy, kde nejsou a chcete od knihy trochu více dynamiky a děje, Eli a jeho rodiny Vás nemají šanci více zaujmout. Pokud by kniha držela jeden styl a neskákala mezi nimi v křeči, bylo by to, alespoň pro mě, o dost příjemnější a ucelenější čtení. Takto mám z knihy, která se bez většího vysvětlení odvolává na nenasytného chlapce, smíšené pocity a pokud ke mně měla promluvit nějakým svým poselstvím, nezdařilo se. Pouze, že drogy jsou svinstvo a psát o nich se nemusí podařit každému, i když pokud by autor místo slova heroin použil slovní spojení mléčná čokoláda, příběh se zase o tolik nezměnil a mohlo to mít alespoň vtip. A morální ponaučení v boji proti obezitě.


Kluk spolkne vesmír Kluk spolkne vesmír Trent Dalton

Píše se rok 1983. Na nevlídném předměstí Brisbane mezi drogovými dealery vyrůstá Eli Bell. Obyčejný kluk, na jehož životě ale nic obyčejného není: chůvu mu dělá proslulý vězeňský útěkář Slim Halliday, přezdívaný „Houdini z Boggo R... více


Komentáře (0)

Přidat komentář