Kletba krve – první díl české upírské YA fantasy

recenze

Kletba krve (2021) 4 z 5 / Kizuizi
Kletba krve

Karel Devor se spolu s bratrem vydá na výpravu do podzemí, kde chtějí najít poklad, o kterém mluvil jejich děda. V podzemí rozhodně něco je, ale na poklad to nevypadá. Při cestě bludištěm slyší zvuky, a pak, když se vydají na ústup se to stane...

Nedávno jsem od autorky četla fantasy o čarodějkách (Zloděj duší), a nyní tu mám další její tvorbu, tentokrát je to YA upírská fantasy. A protože upíry já mohu stejně jako čarodějnice, hodně jsem se těšila...

První díl stejnojmenné série nás zpočátku zavede do podzemí Znojma a tajemného bludiště, později se přesuneme na pozemky soukromé školy, které jsou u Znojma v blízkém okolí. Zde se více seznámíme nejen s hlavním hrdinou Karlem, ale také s jeho spolužáky i protivníky.

Moc se mi líbil začátek, který je lákavě tajemný! A už díky těmto prvním stránkám jsem byla lapena, a věděla jsem že knihu prostě musím dočíst. Opět mě nadchlo skvělé prostředí (mezinárodní škola byla výborná volba), a také jsem ocenila pestrost postav, kterých je tu, hlavně díky prostředí, poměrně hodně. Co mě osobně potěšilo (ale možná to nenadchne každého), je absence přílišné romantiky. Ano, místy tu takový „závan“ zachytíme, ale opravdu jen velmi sporadicky.

Bohužel jsem měla menší problém u konverzací, podle mne by klidně studenti mohli upustit sem tam peprnější slovíčko (netvrdím že musejí být vulgární). Ovšem ve věku těchto studentů jsem byla také, a hovory mezi spolužáky si nedokážu představit až tak slušné, někdy úplně spisovné. Ale nebylo to úplně všude – místy ta konverzace byla odlehčená, až jsem zajásala. Maličko mi vadil i konec, který mi přišel takový zvláštní, ale uvidím, až si přečtu druhý díl.

Knihu doporučím všem, kteří mají rádi upírské knihy a láká je české prostředí. Kletba krve pro vás možná nebude top knihou roku (hlavně pokud máte nějaké „upířiny“ načtené), ale za přečtení rozhodně stojí.

Za recenzní eknihu moc děkuji autorce.

Komentáře (0)

Přidat komentář