Když zmizela - norský psychothriller

recenze

Když zmizela (2024) 4 z 5 / Kizuizi
Když zmizela

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Grada (Metafora)

Liv a její autistický syn Adrian žijí v Norsku na samotě. Liv však skrývá mnohá tajemství, které nikdo nezná a pro jejich bezpečí je rozhodnutá, je nikdy nikomu neprozradit. Jenže jednoho dne Liv zmizí a o případu se dozvídá novinářka Selma, která je rozhodnutá nedopustit, aby se malému Adrianovi něco stalo...

Anotace knihy je rozdělena na tři části a tak mi bylo jasné, že u této knihy mohu čekat více postav a více příběhů. A jelikož svět modelek zas tak časté téma nebývá, byla jsem hodně zvědavá.

Když zmizela je velmi zajímavým kouskem, který čtenáře vezme (nejen) do světa modelek. Mladé dívky, většinou z velmi chudých poměrů se najednou ocitají uprostřed honosných párty, jsou oslavovány, dostávají hodnotné dary. Jenže se tu skrývají mnohá nebezpečí a ony se většinou nemají na koho obrátit.

Příběh je rozdělen na několik dějových linek, každou z nich vypráví někdo jiný. A tak se čtenář ocitá nejen "v kůži" modelky, ale také se stává malým Adrianem, autistickým chlapcem, který zbožňuje letadla. Vyprávění je pomalejšího rázu, ale rozhodně mu nechybí napětí a nervydrásající chvilky. Musím však upozornit, že se v knize objevuje násilí a nebude to tak čtení pro každého.

Mně osobně se kniha líbila, zaujala mě hlavně netradičním prostředím, stejně tak i právě tématem autistismu či neslyšících. A i když se zprvu může zdát, že je vyprávění poněkud zmatené věřte, že se vše postupně vysvětlí.

Komentáře (0)

Přidat komentář