Když je nebe jako ze zlata

recenze

Nebe ze zlata (2020) / Suzanne
Nebe ze zlata

Louise „Lou“ Trevelyanová žije v malé cornwallské rybářské vesnici, ráda čte, píše příběhy a dívá se na ostrov, kde stojí Cardew House, a přemýšlí, jaké by to bylo být součástí bohémských večírků. A jednoho léta se přesvědčí, jestli její představy o životě smetánky byly pravdivé… nebo jestli se mýlila.

Lou je po svatbě starší sestry Alice, se kterou tvořila nerozlučnou dvojici, trochu ztracená. Chtěla by od života něco víc než jen rodnou vesnici a výhledově sňatek, až na to, že netuší, co by to mělo být… Jenže jednoho léta přijede Robert Cardew i se svojí sestrou Caitlyn, snoubenkou Laurie Millerovou a dalšími lidmi. A Lou má příležitost nahlédnout do života společenské smetánky, kterou tak ráda sledovala na stránkách časopisů. A co víc, Lou se s Robertem Cardewem seznámí a na jedno léto se stane součástí zářivého světa bohatých a privilegovaných.

Nicméně časem zjišťuje, že ten zlatý, třpytivý život plný večírků a požitkářské bezstarostnosti není tak dokonalý, jak se na první pohled zdá, protože Caitlyn i Robert skrývají svá tajemství a starosti.

Lou je sympatická hrdinka, co ráda čte a píše příběhy a má pohotovou vyřídilku. Robert je pro změnu většinu času vážný, uzavřený a unuděný, ale i on časem ukazuje svou vlídnější tvář. Mezi Lou a Robertem vládne od začátku napětí, protože se často dostávají do slovních potyček, tyhle okamžiky ale střídají chvíle příměří a téměř přátelského porozumění. Jenže Lou na jednom večírku potká Charlieho, což je asi ten nejpohlednější mladý muž pod sluncem, a není si jistá, jestli se do něj náhodou maličko nezamilovala…

Nebe ze zlata nemá žádný velký dějový oblouk, zvraty ani neplyne rychlým tempem. Laura Woodová vsadila na budování hýřivé atmosféry, popisy požitkářského života smetánky a velkolepých večírků, na jiskřivou konverzaci a vtipné špičkování, nenásilnou romantiku a kouzlo jednoho nádherného léta, které jako by bylo vytrženo z běžné šedi života i z času a prostoru. Tím vším se nenápadně vine linka o hledání sama sebe, svého místa na světě i nutnosti překročit svůj stín a jít si vlastní cestou.

Nechybí ani tajemství Cardewových, protože Robert i Caitlyn mají vlastní démony. Tohle je jediná slabina příběhu, protože se o tom tajemství každou chvíli někdo zmíní, ale nikdo nechce Lou říct, co se doopravdy stalo… A já tohle umělé budování napětí nemám v lásce.

Nebe ze zlata kombinuje atmosféru, bezstarostný životní styl smetánky a opulentní večírky na konci dvacátých let dvacátého století, které jsou přiznaně inspirovány románem Velký Gatsby, s romantikou a jistou komorností ve stylu Pýchy a předsudku. Nicméně pokud jste ani jednu knihu nečetli, tak Nebe ze zlata bez problémů funguje i samo o sobě, a tak to má být.

Nebe ze zlata není typická young adult kniha, takže si ji klidně můžou přečíst i starší čtenářky (hlavně ty, které milují romantiku ve stylu Pýchy a předsudku od Jane Austenové). Takže Nebe ze zlata mohu doporučit všem dívkám a ženám toužícím po hezkém, nenásilně romantickém příběhu s kouzelnou atmosférou a sympatickými hrdiny, který vás pobaví, rozesměje a hlavně vás pohladí po duši, což je přesně to, co nejenom v těchto dnech potřebujeme opravdu všichni.


Nebe ze zlata Nebe ze zlata Laura Wood

Skvěle napsaný romantický příběh, který vám připomene atmosféru románu Velký Gatsby v celé její dekadentnosti a kráse. Tajemná krása dlouho opuštěného panského sídla sedmnáctiletou Lou vždycky lákala. Natolik, že se začala vkráda... více


Komentáře (0)

Přidat komentář