Kdo přežije Hořící království?

recenze

Hořící království (2020) / Suzanne
Hořící království

Rozhořela se válka mezi Pitorií a Brigantskem. Je na Catherine, která se stala lstí pitorijskou královnou, aby jednou provždy zastavila svého otce a jeho chlapeckou armádu posilovanou dýmem démonů. Jenže k tomu musí získat pomoc Calidoru, který se ale zaplést do války nechce...

Na Catherine čeká spousta úkolů – musí podporovat vojáky, jednat s generály o strategii, zásobování, řešit nemoci, které vypukly ve vojenském ležení, vymyslet, jak brigantskému králi zamezit v přístupu k získávání dýmu démonů a spoustu dalších věcí. A v neposlední řadě si konečně musí udělat pořádek ve svém srdci – protože je nejvyšší čas, aby si vybrala mezi svým údajným manželem, králem Zaynem, a svým osobním strážcem, sirem Ambrosem.

Ambrose je vyslaný na nebezpečnou výpravu s cílem zabránit brigantské armádě v zásobování jednotek dýmem démonů. A Tash, která ve světě démonů uvízla, se rozhodne přijít na to, co se to tam dole děje...

Edyon se stal princem Calidoru, ale musí se potýkat s nepřízní šlechty, která ho jako následníka neschvaluje, i s tím, že ho March zradil. Edyon se snaží přesvědčit svého otce a ostatní šlechtice, že hrozba brigantské chlapecké armády je reálná, a že je proto nutné spojit se s Pitorií. Jenže nikdo nemanželskému synkovi nechce naslouchat... a navíc je dost možné, že se ho chtějí zbavit.

March byl vyhoštěný do Brigantska, kde se rozhodne přidat k chlapecké armádě. March chce dělat zvěda s tím, že jednou snad získané informace bude moct předat Eydonovi, ale zjišťuje, že ne všichni z chlapecké armády jsou špatní...

Sally Greenová už v předchozích dílech Zloději dýmu a Svět démonů dokázala, že dokáže napsat čtivý příběh, což znovu potvrzuje. V Hořícím království nechybí akce, souboje a bitvy, překvapivá odhalení, nebezpečí, zrada, nějaký ten démon, ale taky přátelství, romantika a troška humoru.

Postavy se vyvíjejí a dospívají, hlavně tedy Catherine a Edyon. Edyon se snaží dělat dospělá a správná rozhodnutí, ale šlechta mu podkopává nohy, a navíc on sám sobě svým „talentem“ na trapasy taky. Catherine se konečně odhodlala k tomu, aby si vybrala jednoho ze dvou mužů ve svém životě – a to vyřešení milostného trojúhelníku bylo vážně podařené. Ty vztahy se tam sice vyvíjí poněkud narychlo, ale i tak jsem byla spokojená. Logicky se navíc v dějové lince s Catherine objevuje i král Zayn, což je za mě nejzajímavější (a bohužel taky nejopomíjenější) postava celé trilogie. Sally Greenová Zaynovi nakládá víc, než kterémukoliv z ostatních hrdinů a vůbec ho nešetří.

Po druhém díle Svět démonů, který ve mě zanechal pachuť typického vycpávkového dílu, se Sally Greenová vrací do formy. Tedy alespoň v první polovině Hořícího království. V té druhé už děj zase trochu pokulhává, protože od prvního dílu je zřejmé, že autorka nedokáže napsat věrohodné akční scény, souboje a bitvy – a těch je logicky druhá polovina Hořícího království plná. Takže si tu Sally Greenová opět vypomáhá nelogičnostmi a nedotaženostmi a z celého příběhu čiší určitá naivita, protože takhle by to rozhodně nefungovalo.

Navíc dějová linka s Tash a světem démonů je upozaděná a nevyužitá, jako kdyby ji tam autorka zakomponovala jen kvůli dýmu démonů a dál už se nad démony a jejich světem nezamýšlela.

Za mě tudíž vede první díl Zloději dýmu, který mě neuvěřitelně bavil. Nicméně i tak Hořící království přineslo důstojný a pro mě rozhodně uspokojivý konec této oddychové young adult fantasy trilogie.

Komentáře (0)

Přidat komentář