Kdo je bez hříchu – skvělý thriller plný zvratů

recenze

Kdo je bez hříchu (2021) 5 z 5 / Kizuizi
Kdo je bez hříchu

Robert Lindström má těžký život. Žije sám, nemá rodinu ani přátele, má jen svou práci a dochází na terapii. Když byl malý, jedenáctiletý kluk, zabil svého kamaráda. Tedy všichni to tvrdí. On sám si ze své minulosti nic nepamatuje. Ví jen, že žil u pěstounů a veškeré vzpomínky které má, jsou mlhavé. Od té chvíle je to už 28 let, když se jednoho dne u něj objeví novinářka Lexa s nápadem, že o jeho případu sepíše knihu. A tak se společně s ní, vrací na místo svého mládí...

Kdo je bez hříchu je novinka, která v podstatě nikde není vidět, což je hodně velká škoda. A proč? Protože je to naprostá pecka!

Kniha mě zaujala nejen svou obálkou, ale taky velmi lákavou anotací, ale stejně jsem moc nevěděla, co od knihy čekat. A byla jsem velmi mile překvapena. Necelých 450 stran skrývá příběh neskutečně čtivý, který je rozdělen do poměrně krátkých kapitol, a také na přítomnost a minulost. Tempo příběhu je poklidné, ale stupeň napínavosti je stránku od stránky větší a větší. A postupné odhalování minulosti přidává jistou dávku tajemna, a také vzrůstající počet otázek.

Je to příběh o vyšetřování, takže tu velkou roli hrají postavy, a ty autor popsal skvěle. Od traumatem stiženého Roberta, přes policejní vyšetřovatele, kterým stále něco nesedí, až po malé děti, které v případu hrají velkou roli – a to jak v části z minulosti, tak i z té současné. Oživení starého případu otvírá i staré rány, na povrch se derou nové informace, ale také se objevují nové případy, které s tím starým nějak souvisí.

Kdo je bez hříchu je výborný thriller, plný zvratů a velmi silných momentů, který Vám rozhodně doporučuji. Jen mě malinko mrzí zjištění, že se jedná o druhý díl série (ten první u nás vůbec nevyšel) a v několika momentech se objeví zmíňka o prvním případu. Je to ovšem z minulosti hlavního vyšetřovatele, takže tomuto případu to naštěsti nijak neškodí.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada (Cosmopolis).


Kdo je bez hříchu Kdo je bez hříchu Bo Svernström

Robert Lindström má tajemství – v jedenácti letech zabil svého stejně starého kamaráda Maxe kusem betonu. Alespoň podle policie. On sám si však z vraždy nic nepamatuje. Kvůli nízkému věku nebyl nikdy souzen, přesto byl odebrán rod... více


Komentáře (0)

Přidat komentář