Jsi můj král

recenze

Jsi můj král (dvojkniha 1. a 2. díl) (2018) 5 z 5 / Áňa 998
Jsi můj král (dvojkniha 1. a 2. díl)

Co je asi důležité zdůraznit hned v úvodu je fakt, že se jedná o první a druhý díl série V tajných službách Otce vlasti od Jana Bauera. Oba díly, Král zvedá meč a Arcibiskupův noční host, vypráví o dobrodružství dominikánského mnicha Pavla, který se na žádost Jana Lucemburského stává strážcem jeho syna, Karla IV. Čtenáři mohou být svědky začátků vlády Otce vlasti, a zjistit, jaké intriky v této době byly na denním pořádku. Po smrti otce se Karel musí vypořádat s rodem Wittelsbachů, a tak se stát vládcem Svaté říše římské.

Čtení této knihy jsem vzala jako výzvu. Historické knihy jsem nikdy nečetla, a proto jsem byla zvědavá, jak se mi tato novinka bude zamlouvat. To, že jedná o dvě knihy ze série jsem neřešila, protože jsem ji ani neznala, ale chápu, že pro případného pravidelného čtenáře tohoto autora to může být matoucí. Spojení knih Král zvedá meč a Arcibiskupův noční host bych považovala za výhodu.

Kniha je členěna na krátké kapitoly, označené římskými číslicemi. Díky tomu četba utíká neuvěřitelně rychle, pokud jste, stejně jako já, příznivcem krátkých kapitol. Od Jana Bauera jsem nikdy nic nečetla, proto jsem nevěděla co očekávat. Byla jsem ale velmi příjemně překvapena. Žádné složitosti, napínavý děj, a čtivý styl psaní. Myslím, že lepší knihu jsem si na začátek z historie vybrat nemohla.

Samozřejmě, našlo se i jedno úskalí. A to jména rodů a postav, která se mi občas spletla dohromady, a já musela hledat, o koho se vlastně v dějové lince jedná. To přineslo občas i spoustu googlení a nezodpovězených otázek. Ale v potaz se musí vzít i to, že jsem v historii amatér, a pro případné znalce je tenhle můj problém velké nic.

Všechny postavy mi sedly. Jsou popsány tak lidsky a věrohodně, že si je zkrátka musíte oblíbit. Dominikánský mnich Pavel je naprostou jedničkou, a já často žasla nad tím, jak prozíravě hleděl do budoucnosti a vše mu vyšlo. Karel IV. v něm našel opravdu skvělého pomocníka a rádce.

Jsem moc ráda, že jsem se k četbě této knihy dostala. Když vynechám svou neznalost rodů, nemám co vytknout. A to, že jsem spojeny dva díly dohromady bylo opravdu skvělé, protože po dočtení prvního jsem měla neskutečnou chuť se pustit do dalšího. Skvělé čtení plné zvratů a napětí, ale s koncem, tak jak si dominikán Pavel vysnil.

Komentáře (1)

Přidat komentář

Reddy52
30.12.2018

Právě jsem dočetl oba výše zmíněné díly s dominikánem Pavlem. Nebýt toho, netušil bych, že následuje ještě pět dalších. Tak ty zcela určitě číst nebudu!!!.Už dlouho jsem nečetl tak slaboduchou historickou prózu. Od pana Jana Bauera mám ve své knihovně knížek několik, tenhle literární "skvost" jsem měl naštěstí jen půjčený. Autora jsem vždy považoval za seriózního historika, po přečtení knížky "Jsi můj král" už si to nemyslím. Zájemcům o opravdu pěknou a kvalitní historickou prózu doporučuji knihy paní Ludmily Vaňkové.