Jelení Vršek

recenze

Jelení vršek (2022) 5 z 5 / Marokrates
Jelení vršek

Jelení Vršek
Hana Marie Körnerová

Čest, povinnost k rodu, závist, pýcha. Ale i láska, porozumění. Paní Körnerová nás ve svém románu zavede do českých zemí okolo konce 16.století a snad i začátkům 17. století. S hlavní postavou, francouzskou dámou Dianou se seznámíme hned od začátku. Čerstvá vdova se vlivem války ve své rodné zemi a po smrti svého manžela Viléma ocitá na cestě do české země. Ona sama netuší, co ji čeká a první zklamání přichází ihned po příjezdu na hrad, jehož část by měla být jejím dědictvím. Hradním pánem je Jan ze Zhoře, bratr zesnulého manžela Viléma.
Ihned po příjezdu se příběh začíná zaplétat. Diana je přijata přinejmenším chladně a události na sebe vezmou rychlý spád. Pán hradu, její švagr Jan, odmítá přijmout Dianu tak, jak by si mrav žádal a strpí její existenci jen z lásky ke svému zesnulému bratrovi a z povinnosti. Chování pána se promítne i do přístupu služebnictva a Diana se ocitá na samém okraji hradní společnosti a snad i v ohrožení života. Jan ji považuje za vypočítavou a dále zastává názor, že jeho bratr sňatkem nepřinesl jejich rodu nic dobrého. Tím spíš, když on sám tento sňatek jako hlava rodiny neposvětil. Je jen otázkou času, než se celá situace vyhrotí.
Příběh se však odehrává v době náboženského rozkolu v českých zemích. V době, kdy lapků a zločinců nebylo pomálu a kdy ctižádostiví páni získávali své tituly a majetky i podlostí a zákeřností.
V knize se nám odvíjí příběh paní Diany. Čekáme, zda se její situace zlepší a konečně ji lidé přijmou a najde toužený klid a mír. Zároveň je tu Janova situace. Příchodem Diany musí on sám řešit nelehkou situaci majetkového vypořádání a přes mor a loupeživé tlupy v lesích udržet své panství. Podaří se těm dvěma vyřešit jejich neshody?
Příběh věrnosti, přátelství, ale i zrady ve vlastním rodinném kruhu nás nenechá na pochybách, že v ruce máme krásnou knihu, která nám dá nahlédnout do doby, kdy mužská čest měla svou cenu. Kdy mladé ženy byly nuceny do sňatků z prospěchu a kdy politika byla hybnou silou vyšší společnosti.
Ze začátku se může zdát, že v knize bude hlavním proudem událostí právě náboženský rozkol, ale autorka se s tímto mnohdy nepřehledným tématem vypořádala na výbornou. Náboženství a politika zde hrají velkou, avšak postranní roli. Po uvedení do děje a doby se čtenář plně noří do nádherně napsaného příběhu. Příběhu, ve kterém postavy postupně odhalují své pravé tváře a úmysly. Příběhu, který je hluboký a tajemný jako bezedná hradní studna. Příběhu, kde Vám nebude stačit, že ze studny taháte po vědrech vodu, ale budete chtít zjistit, co dalšího se tam dole nebo-li na konci knihy skrývá.


Jelení vršek Jelení vršek Hana Marie Körnerová (p)

Východní Čechy na sklonku 16. století. Na hrad, kde žije Jan – poslední potomek pánů ze Zhoře, přijíždí z Francie vdova po jeho mladším bratru Vilémovi. Bratři si byli od malička velmi blízcí, rozkol mezi nimi nastane až ve chv... více


Komentáře (0)

Přidat komentář