Jeden les a jeden hodně zamotaný případ

recenze

Stopa rysa (2023) 4 z 5 / cornetka
Stopa rysa

Skupina aktivistů protestuje proti odlesňování určité oblasti. Součástí jiného týmu je vyšetřovatelka Ingrid, která při obhlídce terénu spadne do díry. Do toho se v tom samém lese ztratí skupina studentů a jeden pedagog. Dva kluci jsou nalezeni bohužel mrtví, jedna dívka je živá, ale psychicky je na tom dost špatně, a učitel je v komatu. Jedna studentka se pohřešuje - navíc dcera významného politika. Nedaleko místa činu je nalezeno ohořelé auto s mrtvým myslivcem, jehož zbraní byl zabit jeden ze studentů. Aby toho nebylo málo, ten samý les začne hořet. Mohli to udělat aktivisté, když se jedná o ten samý les?
Případ se víc než dost zamotává a postupně vyplouvají další okolnosti, které vypovídají o jednotlivých účastnících celého případu.
Na výpomoc přijede Stina, která má vyšetřovat útok na Ingrid. Ta se dost poranila, ale nevzdává se vyšetřování i přes zdravotní obtíže a i přesto, že se opravdu cítí špatně.
Některé postavy mi byly víc sympatické, některé méně. Třeba Stina - je zvláštní člověk, je svá, ale cílevedomá. Naopak Sara, mladá vyšetřovatelka zapojená do vyšetřování, byla sympatická, chytrá a měla dobře našlápnuto na úspěšnou kariéru. A Ingrid? Ta se mi zdála nezodpovědná. Chápu, že chtěla případ vyřešit, ale na druhou stranu si takhle zahrávat se zdravím mi přijde dost riskantní, obzvlášť když už není nejmladší. Zajímavé bylo sledovat mezilidské vztahy mezi jednotlivými vyšetřovateli a také jejich soukromý život, do kterého jsme trochu nahlédli.
Ve vyprávění se také několikrát dotkneme LGBT tématicky, uvědomění si sebe sama a toho, co vlastně chceme.
U vyšetřovacího týmu bylo fain, že každý věděl, co dělat a čím se zabývat. Zároveň dokázali spolupracovat, pomáhat si a táhnout za jeden provaz. Ze začátku čtení bylo pro mě příliš nových informací najednou. Jak se příběh vyvíjel a utřepával, byly mi souvislosti jasnější a víc srozumitelné. Pak mě taky samozřejmě čtení víc a víc bavilo.
Stopy rysa je další pěkný severský thriller se zajímavou zápletkou, kterou jen tak nerozluštíte a která vám dá nakonec smysl.


Stopa rysa Stopa rysa Kerstin Signe Danielsson

Indiánské léto ve Smalandu. Krátce předtím, než padne dlouho očekávaný rozsudek o budoucnosti rozlehlé přírodní rezervace, vrcholí protesty proti odlesňování. V politicky vypjaté situaci nahlásí zoufalá učitelka pohřešování mladis... více


Komentáře (0)

Přidat komentář